3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Hunt for Red October, The
En russisk ubådskaptajn viser sig at have andre planer med sit fartøj end resten af besætningen.
KLICHÉFYLDT UNDERVANDSDRAMATIK

Sammenhængende film:
The Hunt For Red October (1990)
Patriot Games (1992)
Clear and Present Danger (1994)
The Sum of All Fears (2002)

Actioninstruktøren John McTiernan har imellem imellem to Die Hard-film skabt denne lovligt overfladiske og banale politiske thriller, der aldrig rigtig bliver andet end simpel.

Spændingen forsvinder
Efter filmens lovende smukke anslag begynder spændingen at forsvinde, og man fornemmer snart, at Sean Connery og company har et yderst tyndt og klichéfyldt manuskript at arbejde med.

Da Ruslands nye teknisk uovervindelige ubåd bliver søsat i al hemmelighed, er det med den verdensberømte russiske ubådsfanatiker Marko Ramius som kaptajn.

Egen dagsorden
Da han imidlertid har andre planer med ubåden end sit mandskab, gør han en ende på sin næstkommanderende og leder nu selv ekspeditionen fuldt.

Om det er hans plan at starte en tredje verdenskrig mod USA ligger uafklaret i luften, men der er mange hentydninger i den retning i løbet af filmen.

Umulig at spore
Både Rusland og USA sætter nu halvdelen af deres flåder ind på at spore og tilintetgøre "Red October", men det er ikke helt nemt, idet ubåden sejler med et helt nyt fremdriftssystem, der gør den lydløs og dermed så godt som umulig at spore på radar.

Da det imidlertid viser sig, at der er en sabotør med ombord på "Red October", som ødelægger dette enestående system, kommer flere fjendtlige ubåde i nærheden af den, og en flugt synes snart umulig.

Stillestående
Instruktør John McTiernan har normalt sans for actionfilm med konstant bevægelse, men filmen her er et kedeligt og stillestående bidrag til thrillergenren.

Skuespillerne må arbejde med de triste og uspændende dialoger, som nu engang er skrevet til dem, og det kommer der en række tilsvarende kedelige og triste præstationer ud af.

Fuldtallig klichéhær
Sam Neill er et glimrende eksempel på, hvad et skidt manuskript kan gøre ved en ellers glimrende skuespiller. Sean Connery kæmper bravt mod filmens fuldtallige klichéhær, men kampen synes forgæves. På samme måde render Alec Baldwin underligt rundt i manegen i jagten efter bare én god replik.

Under vandet i et studie
Teknisk set rummer filmen ikke de store udfordringer. At gøre lange undervandssekvenser filmet i studie spændende kræver snilde. John McTiernan benytter sig meget af at sætte et kunstigt, næsten overnaturligt lys, der skaber en distanceret uhyggelig stemning: Fanget under vandet - i et studie.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Hunt for Red October, The

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1990, USA, Thriller, 129 min
Dansk titel: Jagten på Røde Oktober
Instr: John McTiernan Prod: Mace Neufeld  Manus: Larrt Ferguson, Donald Stewart  Baseret på: roman af Tom Clancy  Foto: Jan De Bont  Klip: Dennis Virkler, John Wright  Mus: Basil Poledouris  
Medvirkende:
Sean Connery (Capt. Marko Ramius)
Alec Baldwin (Jack Ryan)
Scott Glenn (Capt. Bart Mancuso)
Sam Neill (Capt. Vasily Borodin)
James Earl Jones (Adm. James Greer)
Joss Ackland (Andrei Lysenko)
Sven-Ole Thorsen (Russin C.O.B.)
Jeffrey Jones (Skip Tyler)
Priser:
AA, Bedste lydeffekts klipning
AAN, Bedste lyd
AAN, Bedste klipning
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.