3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Killing, The [1. Season] (tvs)
En kriminalkommissær og hendes nye makker kæmper dag for dag for at opklare mordet på en teenagerpige i Seattle.
STEMNING & STYRKE

Sammenhængende i denne serie:

Forbrydelsen (2007)
Forbrydelsen II (2009)
Forbrydelsen III (2012)
The Killing [1. Season] (2011)
The Killing [2. Season] (2012)
The Killing [3. Season] (2013)
The Killing [4. Season] (2014)

Den danske serie "Forbrydelsen" vandt i stor stil gehør udenfor landets grænser, således også i USA, der ligefrem ønskede at genindspille serien, scene for scene.

Hér har vi så resultatet: en overraskende dyb og rolig genindspilning, der næsten slavisk følger det danske oplæg scene for scene.

Regntungt
Overført til amerikanske forhold står "The killing" på sine egne præmisser stærkt og troværdigt, i det storbyen Seattle er en både regntung og æstetisk prægnant kulisse (det regner faktisk nærmest altid i Seattle i virkeligheden).

Herudover er hele seriens stil usædvanlig rolig - nærmest europæisk. Lange og ubrudte scener, ofte uden underlægningsmusik, fører os ind i det stemningstunge opklaringsarbejde, der i kombination med det vellykket overførte sorgtema former en solid udstråling.

Prekær mordgåde
Kriminalkommissær Sarah Linden forsøger sammen med sin nye makker, spradebassen Stephen Holer, at rede trådene ud i en prekær mordgåde i Seattle.

Ægteparret Larsen har mistet deres teenagerdatter, brutalt myrdet, og deres sorg er ligesom i den danske serie et vigtigt tema i hele seriens setup.

Samtidig følger vi en politiker, der både kæmper for at blive Seattles næste borgmester og imod beskyldninger i forbindelse med mordet.

Det er selvfølgelig et mindre problem, at man ved at have set oplægget, kender seriens udvikling og ikke mindst morderens identitet.

I den amerikanske søger
Omvendt er man slemt nysgerrig efter at se, netop hvordan de danske forhold tager sig ud gennem den amerikanske søger.

I hovedrollerne gør Mireille Enos og Joel Kinnaman sig fint som makkerparret, der har svært ved at tackle hinandens særheder. Generelt synes skuespillet præget af en stor indsigt i historiens alvor.
Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Killing, The [1. Season] (tvs)

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
2011, USA, Krimi, 562 min
Dansk titel: Killing, The [1. sæson] (tvs)
Instr: Ed Bianchi m.fl. Manus: Veena Sud, Søren Sveistrup, Jeremy Doner  Baseret på: tv-serien Forbrydelsen  Foto: Peter Wunstorf, Gregory Middleton  Klip: Amy E. Duddleston  Mus: Frans Bak  
Medvirkende:
Mireille Enos (Sarah Linden)
Joel Kinnaman (Stephen Holder)
Eric Ladin (Jamie Wright)
Liam James (Jack Linden)
Brent Sexton (Stan Larsen)
Brendan Sexton III (Belko Royce)
Annie Corley (Regi Darnell)
Michelle Forbes (Mitch Larsen)
Priser:
GG-N, Bedste skuespillerinde (Enos)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.