3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

District 9
Over byen Johannesburg har en enorm flyvende tallerken hængt i mere end 10 år, og indbyggerne har så småt vænnet sig til rumvæsnerne, men nu må det være slut..
UORTODOKS SCIFI
Med humor, splat og øretæveindbydende effektiv action præsenteres vi her for en af nyere tids mest hypede film.

Og det er med god grund, at rygtet har spredt sig så positivt om "District 9", for der er tale om en umiddelbart ganske uortodoks science fiction-film, der ikke sparer på krudtet og som - med udgangspunkt i dygtigt effektmageri -præsenterer varen ganske troværdigt.

Filmen skal forestille at udspille sig i vores nutid. Over den sydafrikanske by Johannesburg hænger et gigantisk rumskib, eller rettere en flyvende tallerken, og igennem 10 år har rumvæsnerne fra skibet været anbragt i en stor lejr på landjorden, hvor de har været holdt i skak af mennesker.

Affaldsædende rejer
Men nu er verden ved at få nok af de affaldsædende "rejer", som de kaldes, og et større projekt sættes i gang for én gang for alle at få renset ud.

Men det skal vise sig at blive særdeles vanskeligt. Da projektlederen oversprøjtes af en væsensskabt væske, viser det sig snart, at han er ved at transformere til et rumvæsen, og for ham - og filmen - bliver det en vild kamp at blive re-transformeret til menneske, før det er for sent.

Sansebombardement
Gennem knap to timer bombarderes man med indtryk, så det er ganske fortryllende: her er ingen pauser, og underholdningsværdien er ekstremt høj.

Det sætter selvfølgelig sit præg på filmoplevelsen, at alt er plastret til med en tyk, klæbrig sovs af effekter på både lyd- og billedsiden, men filmen er jo end effektfilm, idet rejelignende rumvæsner endnu ikke har gjort sin entré på jorden.

Visuel vildskab
Derfor synes det i en genrekonventionel kontekst umuligt at forestille sig "District 9" uden musik og beep-lyde, flakkende kamera og hæsblæsende visuel vildskab. Selvom en sådan løsning ville være yderst modig og forfriskende.

Man er således forpustet og opslugt under det meste af filmen, og det er i sig selv en delikat oplevelse. Læg dertil filmens ironiske distance, der i højere grad retfærdiggør hele det syntetiske univers og får os til at æde begivenhederne med hud og væsengæller.

Urklassisk actionplot
Betragtet nede på jorden er "District 9" en ur-klassisk actionfilm med et plot, der end ikke forsøger at forny hverken genre eller plot. Det er så primalt, som det kan blive, dvs. det drejer sig om at redde liv, lemmer og måske verden - en overlevelsesmission i en hektisk, moderne verden.
Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
District 9

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: District 9
Instr: Neill Blomkamp Prod: Carolynne Cunningham, Peter Jackson  Manus: Neill Blomkamp, Terri Tatchell  Foto: Trent Opaloch  Klip: Julian Clarke  Mus: Clinton Shorter  
Medvirkende:
Sharlto Copley (Wilkus Van De Merwe)
Jason Cope (Grey Bradnam)
Nathalie Boltt (Sarah Livingstone)
Sylvaine Strike (Dr. Katrine McKenzie)
Elizabeth Mkandawie (Interviewee)
Priser:
AAN, Bedste adopterede manuskript
AAN, Bedste visuelle effekter
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.