3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Fahrenheit 451
I en væmmelig fremtid bliver bøger forbudt, da de efter myndighedernes mening kan have en skadelig virkning på deres læsere.
DEN FORBUDTE LÆSNING
Francois Truffauts fremtidsbillede i "Fahrenheit 451" er på samme tid absurd og frastødende, vedkommende og originalt. Menneskene er skøre og utilregnelige, så hvem ved, hvad de pludselig finder på..

Alternativ brandmand
I "Fahrenheit 451" (temperaturen, hvorved bøger brænder) befinder vi os et godt stykke ude i fremtiden (måske nogenlunde i '90-erne, da filmen er fra '66). Hér er en brandmand ikke længere én, der slukker brande og redder katte ned fra høje træer.

En brandmand har til opgave at brænde alle bøger, for i dette samfund er bøger helt forbudt. Man mener nemlig, at skønlitterære bøger er skadelige, da de ikke indeholder noget sandt, mens faglitterære bøger bør brændes, for at folk ikke skal blive unødigt skræmt, fx af hvordan rygning kan give lungekræft.

Montag er en sådan "brandmand", og han er tilsyneladende godt tilfreds med sit arbejde. Han bor sammen med sin yndige kone Linda, der mest af alt går op i tv og storskærme på væggene hjemme i stuen.

Montag står til at blive forfremmet på jobbet, og i den forbindelse vil Linda gerne have en ekstra storskærm. Men da Montag møder den friske og kultiverede kvinde Clarisse, begynder hans holdninger til bogbrænderiet så småt at ændre sig. Han begynder selv at smugle bøger hjem for at læse i dem.

Spændende & motiverende
Francois Truffaut instruerer med en veludviklet sans for æstetik. Filmen fungerer upåklageligt, og historien udvikler sig hele tiden i en spændende og motiverende retning.

Ud i ekstremerne
Desværre er der for mange sekvenser, der bliver kørt ud i ekstremerne, fx kan en pointe blive gentaget flere gange, som om tilskuerne var tungnemme.

Skuespillet er glimrende, i særlig grad spiller Oskar Werner suverænt. Nicolas Roeg, der siden selv har markeret sig som instruktør, har givet filmen et delikat fotografisk særpræg, og den store filmkomponist Bernard Herrmann har skrevet nogle rigtig gode og humoristiske temaer, der sætter mange af scenerne lidt i perspektiv.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Fahrenheit 451

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Fahrenheit 451
Instr: François Truffaut Prod: Lewis Allen  Manus: Francois Truffaut, Jeam-Louis Richard, David Rudkin, Helen Scott  Foto: Nicolas Roeg  Klip: Thom Noble  Mus: Bernard Herrmann  
Medvirkende:
Oskar Werner (Montag)
Julie Christie (Linda/Clarisse)
Cyril Cusack (Captain)
Anton Diffring (Fabian)
Jeremy Spenser (Man with Apple)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.