4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Prime Suspect 7: The Final Act (tv)
Kort tid før sin pension får kriminalkommissær Jane Tennison en sag, der er tæt ved at vælte hende omkuld.
PRIME SUSPECT-SERIENS MESTERSTYKKE

Sammenhængende i denne serie:
Prime Suspect (tv) (1991)
Prime Suspect 2 (tv) (1992)
Prime Suspect 3 (tv) (1993)
Prime Suspect 4: The Lost Child (tv) (1995)
Prime Suspect 4: Inner Circles (tv) (1995)
Prime Suspect 4: Scent of Darkness (tv) (1995)
Prime Suspect 5: Errors of Judgment (tv) (1996)
Prime Suspect 6: The Last Witness (tv) (2003)
Prime Suspect 7: The Final Act (tv) (2006)

Fuldstændig upåvirket af moderne tv-kriminalfilms kvælende tykke tæppe af effektmageri og polerede stereotyper skaber instruktøren Philip Martin denne fantastiske sidste Tennison-episode.

Det udvikler sig til seriens bedste historie, og Philip Martins fortællestil er lige nøjagtig så original og stilren, fredelig og upoppet, som vi efterlyste i forgangsepisoden.

En sidste sag for Tennison
En sidste sag til Jane Tennison i ugerne, lige inden hun skal på pension.. Tennison er alkoholiseret, ensom og opgivende, men sagen bliver så personlig for hende, at hun bliver nødt til at hente reserveressourcerne frem for at yde sit bedste i opklaringsarbejdet.

En 14-årig pige meldes savnet og findes myrdet på en hede uden for London. Tennison har flere mistænkte i kikkerten, men sagen tager flere uventede drejninger. Undervejs knytter Tennison en form for venskab til den dræbtes klassekammerat Penny (Laura Greenwood) og må gentagne gange på sygehuset for at besøge sin døende far (Frank Finlay).

Gennemført opslugende dramatik
Intensiteten er ganske unik. Sjældent oplever man så gennemført opslugende dramatik. Personerne har alle sjæl og er altså mere end bare en skal, som instruktøren kan rykke rundt med i begivenhederne.

I så god en historie som Frank Deasys bliver både skurke og helte genstand for medfølelse og indlevelse, så følelserne efterhånden sidder udenpå, og man føler sig som ét med Prime Suspect-universet.

"Prime Suspect"-serien lykkes bedre end nogen anden politiserie med at skildre opdagernes arbejde, hverdagsopgør og almindelige arbejdslige op- og nedture, så politiarbejdet bliver håndgribeligt og genstand for tilskuerens sympati. Dette ultimativt i denne episode.

Helen Mirren fremragende
Det der først og fremmest leder serien sikkert mod højderne er Helen Mirrens helt ubeskriveligt stærke præstation i hovedrollen, i "Final Act" samler hun alt det bedste fra tidligere episoder og forstærker det en ekstra gang. Fremragende!

Tennisons sammenbidte, stramme og iskolde facade kommer på flere hårde prøver undervejs i den begivenhedsrige historie. I en af historiens mange rørende sidehistorier finder Tennison sammen med eks-kollegaen Bill Otley (Tom Bell), og de to opbygger - på trods af fortidens stridigheder - en form for venskab.

Tom Bell er et godt eksempel på en birollespiller, der yder Mirren fremragende modspil. Bell døde få uger inden, episoden skulle vises på britisk tv, og episoden er tilegnet hans minde; en flot og fortjent afskedshilsen.

Helt unge Laura Greenwood imponerer som Penny, ligesom der er følt spil fra rutinerede Frank Finlay i rollen som Tennisons døende far.

Tennisons ensomme verden
I den fokuserede opklaringsverden, hvor alle øvrige begivenheder lukkes ude, tumler Jane Tennison omkring i sin egen tågede, selvdestruktive og dybt ensomme verden. Det er midt i denne verden, tilskueren havner med en sådan effekt, at man af og til må knibe sig i armen.
Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Prime Suspect 7: The Final Act (tv)

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Mistænkt: Sidste akt (tv)
Instr: Philip Martin Prod: Andrew Benson  Manus: Frank Deasy  Foto: Julian Court  Klip: Trevor Waite  Mus: Nicholas Hooper  
Medvirkende:
Helen Mirren (DCI Jane Tennison)
Stephen Tompkinson (Sean Philips)
Laura Greenwood (Penny Philips)
Eve Best (Linda Philips)
Gary Lewis (Tony Sturdy)
Katy Murphy (Ruth Sturdy)
Frank Finlay (Arnold Tennison)
Tom Bell (Bill Otley)
Robert Pugh (DS Alun Simms)
Robbie Gee (DI Traynor)
Carolyn Pickles (Pauline)
Ellie Kendrick (Melanie)
Nonso Anozie (Robert)
Priser:
GG-N, Bedste skuespillerinde (Mirren)
GG-N, Bedste tv-serie
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.