3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

History of Violence, A
En idyllisk amerikansk familie rystes alvorligt, da faderens fortrængte identitet tvinges frem i lyset.
VELDREJET SPÆNDING
Danskfødte Viggo Mortensen kan her opleves i hovedrollen i David Cronenbergs højspændte thriller "A History of Violence".

Her er Viggo ikke længere den glanspolerede amerikanske helt, som vi kender fra blandt andet "Ringenes Herre", selvom historien umiddelbart lægger op til det.

Mortensens karakter, Tom Stall, er en velfungerende familiefar med arbejde på den lokale café og med en dejlig kone (Maria Bello) og to børn. Men en dag træder to mordere ind på caféen, og kun en feberredning fra Tom gør, at han bliver helt og morderne ofrene.

Tom bliver nu udråbt til lokal helt, og livet burde atter gå sin stille gang. Imidlertid bliver han opsøgt af en skamferet mafiamand (Ed Harris) og hans håndlangere. Tom får gentagne gange at vide, at han i virkeligheden er den toptrænede dræbermaskine Joey Cusack, en identitet, som Tom naturligvis benægter.

Men presset på Tom vokser fra flere sider - ikke mindst fra hans rådvilde kone - så et eller andet må han stille op.

Grundig fortællestil
Filmen er kendetegnet ved sin langsomme og grundige fortællestil. Lange sekvenser med sparsom eller ingen brug af filmmusik, ofte ganske få klip og en stille, kærtegnende fotografering.

Instruktør David Cronenberg skaber et indbydende visuelt univers, hvor farvekompositionen er skarp og æstetisk og flot understøtter det rolige tempo. Øjnene bliver forkælet fra første scene.

Visuelt står filmen således rigtig stærkt og som endnu et bevis på, at David Cronenberg altid præsterer billeder ud over det gennemsnitlige.

Manuskriptet tillader, at vi lærer personerne rimeligt godt at kende, så vi har en chance for at identificere os med de kriser, der opstår i kølvandet på Toms traumatiske oplevelse på caféen.

Det ændrer imidlertid ikke, at filmen savner en bedre kobling mellem sin menneskelige og sin umenneskelige (og særdeles voldelige) side. Vi befinder os fra det ene øjeblik til det andet i henholdsvis kernefamiliens tryghed og voldens centrum.

Kontrasten er virkningsfuld, bestemt. Men den megen pludselige vold og højdramatik er uheldigvis mere ufrivilligt komisk end hårrejsende, ikke mindst fordi den er så udpræget detaljeret, at Quentin Tarantino burde blive misundelig.

Skuespillet er rigtig pænt, særligt yder Maria Bello et stærkt kvindeligt portræt i et svært (og overordnet uidentificerbart) dilemma. Også Ed Harris er fin, ligesom unge Ashton Holmes leverer et uhøjtideligt portræt i rollen som Toms søn Jack.

Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
History of Violence, A

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
2005, USA, Thriller, 97 min
Dansk titel: History of Violence, A
Instr: David Cronenberg Prod: Chris Bender, David Cronenberg, J.C. Spink  Manus: Josh Olson  Baseret på: grafisk roman af John Wagner og Vince Locke  Foto: Peter Suschitzky  Klip: Ronald Sanders  Mus: Howard Shore  
Medvirkende:
Viggo Mortensen (Tom Stall)
Maria Bello (Edie Stall)
Ed Harris (Carl Fogarty)
William Hurt (Richie Cusack)
Ashton Holmes (Jack Stall)
Peter MacNeill (Sheriff Sam Carney)
Stephen McHattie (Leland Jones)
Greg Bryk (William Orser)
Sumela Kay (Judy Danvers)
Kyle Schmid (Bobby Jordan)
Priser:
AAN, Bedste adopterede manuskript
AAN, Bedste birolle skuespiller (Hurt)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.