3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Rio Grande
På en fjerntliggende militærbataljon møder far og søn hinanden efter 15 års adskillelse, og de kommer i kamp sammen i mere end en forstand.
UR-KLASSISK WESTERN
En af John Fords klassiske westerns med westernikonet John Wayne i hovedrollen er denne "Rio Grande", der skildrer både borgerkrig og familiære problemer i en flot sort/hvid kulisse.

På en bataljon langt ude på bøhlandet regerer oberst Kirby Yorke (Wayne). En gruppe nye unge rekrutter ankommer i march, og blandt mændene er Yorkes søn, hvilket lægger op til et gensyn efter mere end 15 års adskillelse.

Fords æstetik
Der er kold og professionel luft mellem far og søn, også når indianerne skal besejres, men da drengens mor ankommer med al sin feminine forsoningslyst, begynder mændenes interne kamp at bløde lidt op.

Hæderligt skuespil og John Fords mageløse filmiske iscenesættelse gør "Rio Grande" til en ganske medrivende krigswestern. Men det er afgjort æstetikken i Fords kompositioner, der er filmens stærkeste kort.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Rio Grande

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Rio Grande
Instr: John Ford Prod: Merian C. Cooper, John Ford  Manus: James Kevin McGuinness  Foto: Bert Glennon  Klip: Jack Murray  Mus: Victor Young  
Medvirkende:
John Wayne (Lt. Col. Kirby Yorke)
Maureen O´Hara (Mrs. Kathleen Yorke)
Ben Johnson (Trooper Travis Tyree)
Claude Jarman Jr. (Trooper Jefferson Yorke)
J. Carrol Naish (Lt. Gen. Philip Sheridan)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.