Gregory's Girl (1980)

    Bønnestage-teenageren Gregory er vild med fodbold... men pludselig også med piger, og dét giver udfordringer.


    KNAS MED PI'R

    Bill Forsyths sødt situationsindrammende billede af en teenagers kvaler med de spirende nedreregionelle drifter er blevet lidt af en hjemlig britisk darling, og der er da også mange fine kig på de relativt universelle ups and downs forbundet med det teenage-hormonelle.

     

    Vild med bold... og piger

    Gregory er højere end de fleste og vild med fodbold. Men så sker der noget. Den jævnaldrende Dorothy får helt unikt lov til at spille med på skole-fodboldholdet, og dét giver de fleste drenge meget lange øjne. For Gregory gælder nu kun én ting: At få scoret Dorothy. Men kejtetheden spænder gang på gang ben.

     

    Udtalt komedie

    "Gregory's Girl" er udtalt komedie og i langt mindre grad coming of age-drama. Forsyth synes udelukkende interesseret i at vække begæret til live gennem de pinlige situationer, som Gregory er mester i at fremprovokere – ufrivilligt.

     

    Ikke meget, der bider fra sig

    Der er således ikke rigtig noget, der bider fra sig i mødet med det tidstypiske, alderstypiske og britisk-typiske: Andet end netop de sjove situationer, som mange vil kunne nikke genkendende til.

     

    Modstrøms-laksekådhed

    John Gordon Sinclair får mere ud af den blege bønnestage-titelrolle, end manuskriptet lægger op til. Igen mest på de modstrøms-laksekåde præmisser. Underlægningsmusikken holder heldigvis lange pauser undervejs.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1980, Storbritannien, Komedie, Romantik, Drama, Teenagere, Sport, Coming of Age, 91 min.

    Dansk titel: Gregory og pigerne
    Instr: Bill Forsyth Prod: Davina Belling, Clive Parsons Manus: Bill Forsyth Foto: Michael Coulter Klip: John Gow Mus: Colin Tully
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation