Merry Christmas Mr. Lawrence (1983)

    En britisk oberst forsøger at gyde olie på vandene mellem en krigsfange og de japanske soldater under 2. verdenskrig.


    BOWIE-EFFEKTEN

    Først og fremmest en film for fans af David Bowie – og han gør det pænt – men i glimt også et krigsfangelejr-tankevækkende drama, der anskuer de velkendte genre-dramaturgier fra en lidt anderledes vinkel.

     

    Ingen varm velkomst

    Bowie er den britiske krigsfange Celliers, der ikke får en varm velkomst af de japanske værter, da han ankommer til fangelejren. Dét forsøger den britiske oberst Lawrence at ændre på, men han er ikke mere værd for japanerne, end at han også kan få en bambuskæp hen over ansiget.

     

    Bowie-effekten

    "Merry Christmas Mr. Lawrence" var i hovedkonkurrence på filmfestivalen i Cannes og var generelt hot stuff i sin samtid, mest på grund af Bowie-effekten. Havde man netop købt et nyt album med den lyslokkede sanger, måtte man også se hans nyeste film. Bowie selv leverer ikke den (svulstigt stemingsoptrappende) underlægningsmusik.

     

    Afdæmpet og indsigtsfuld

    Det er heller ikke Bowie, der er bedst i den brogede krigsdramatiske handling. Hér brænder Tom Conti langt mere igennem som oberst Lawrence – en både afdæmpet, indsigtsfuld og japansktalende flot præstation.

     

    Kniber med troværdigheden

    Så kniber det lidt mere med troværdigheden blandt de japanske soldater, der nok er gode til at råbe og hidse sig op, men i mindre grad er præget af koldsvedende ækelhed.

     

    Kejtede tilbageblik

    Et godt stykke inde i handlingen sendes vi tilbage i tiden i stort opsatte flashbacks. Flotte, men lidt kejtet serverede indspark, der gør den i forvejen lidt vel adspredte filmoplevelse endnu mere ufokuseret.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1983, Storbritannien, Krigsdrama, Drama, Krig, Tog på film, Børn på film, 123 min.

    Dansk titel: Merry Christmas Mr. Lawrence
    Instr: Nagisa Ôshima Prod: Jeremy Thomas Manus: Nagisa Ôshima, Paul Mayersberg Baseret på: romanen "The Seed and the Sower" Lourens van der Post Foto: Tôichirô Narushima Klip: Tomoyo Oshima Mus: Ryuichi Sakamoto
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering