Goodnight Mommy (2022)

    Da tvillingebrødrene Elias og Lukas sættes af ved deres alenemors landsted, erfarer de hurtigt, at noget er helt galt med deres mor. Er det overhovedet hende? Hun gemmer sig bag en maske.


    KÆRE MOR...?

    Baseret på den østrigske film "Ich seh, ich seh" fra 2014 genfortælles her den ætsende historie om tvillingebrødrene Elias og Lukas, for hvem morens kærlighed pludselig ikke længere er så sikker. Deres far har netop sat drengene af ved morens landsted, da drengene begynder at mærke, at noget er helt galt.

     

    Alt andet end kærlig

    Moren møder dem iført en særlig ansigtsbandage-maske, der slører alle hendes træk. Og da hun tilmed viser sig at være alt andet end kærlig, føler tvillingerne sig snart trængt op i en krog i eget hjem. De er nødt til at gemme sig for moren, og da de trodser hendes stramme befalinger, der bl.a. forbyder dem at gå ind i laden for enden af en mark, skal der vise sig at opstå endnu større ubehageligheder.

     

    Ultimativ børneangst

    Det er i dette stærkt ubehagelige morportræt, Naomi Watts skal finde sig til rette, og det gør hun blændende. Næppe nogen nem opgave at skulle gestalte en mor som ondskaben selv, med alt hvad det fører med sig af regulær mental børnemishandling. Samtidig udgør det virkelige livs tvillingepar Crovetti deciderede fund – særligt Cameron Crovetti formidler den ultimative børneangst til perfektion.

     

    Ikke vellykket i alle aspekter

    "Goodnight Mommy" er langt fra vellykket i alle aspekter, blandt andet er der tendenser til det lidt for hysteriske fortællemønster, når begivenhederne spidser helt til. Omvendt er det en fryd at erfare, hvordan nogen af de mest penible "gemmer sig for mor"-scener er helt fritaget for underlægningsmusik. Her skal knappenålen kunne høres falde.

     

    Ubønhørligt

    Filmen vil især blive husket for den silkebløde, rolige fotografering, der både hylder nærbillederne og landskaberne i forskellige spektre af gyset. Og for den til tider stikkende, ubønhørlige angstprovokation, der ligger i formidlingen af ultimativ mangel på morkærlighed.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, USA, Gyser, Drama, Krimi, Børn på film, Coming of Age, Mystik, 92 min.

    Dansk titel: Goodnight Mommy
    Instr: Matt Sobel Prod: Joshua Astrachan, Nicolas Brigaud-Robert, Valéry Guibal, David Kaplan Manus: Kyle Warren Baseret på: film af Vernoka Franz og Severin Fiala Foto: Alexander Dynan, Shannon Madden Klip: Maya Maffioli, Michael Taylor Mus: Alex Weston
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation