The Mother of All Lies (2023)

    En miniaturemodel af et område i Casablanca er udgangspunktet for en personligt søgende dokumentarisk rejse om Marokko før og nu.


    PERSONLIGT SØGENDE REJSE

    Asmae El Moudir vandt prisen for bedste instruktør i sideprogrammet Un Certain Regard ved filmfestivalen i Cannes. I dokumentaren ”The Mother of All Lies” samler hun venner og familiemedlemmer omkring en model, hun og hendes far har bygget af deres kvarter i Casablanca.

     

    Graver i fortiden

    Små dukkefigurer gør det ud for personer i et forsøg på at grave i en fortid præget af hemmelighedskræmmeri og upålidelig hukommelse. El Mounir sætter også sin familiehistorie ind i en større marokkansk kontekst og trækker linjer til de såkaldte "brødoptøjer", der fandt sted i nabolaget i 1981, da protester mod de stigende priser på mel og andre råvarer endte i en massakre.

     

    Personligt søgende rejse

    Dokumentaren er lige dele personlig og politisk og giver med sin rolige, afsøgende fortællestil et fint indblik i det marokkanske samfund både dengang og nu. Bedst fungerer filmen, når den bevæger sig lidt uden for sin ”faste” form, der godt kan blive lidt vel lang i spyttet, selvom miniaturerne er både søde og lækkert filmet. Har man tålmodigheden til at sidde ”miniaturemodel” til Asmae El Moudirs personligt søgende rejse, ligger belønningen lige for.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, Marokko, Dokumentar, 96 min.

    Dansk titel: Kadib Abyad
    Instr: Asmae ElMoudir Prod: Asmae ElMoudir Manus: Asmae ElMoudir Foto: Hatem Nechi
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN - Un certain regard – Best Director
    • CAN - Golden Eye
    • CAN-N - Un certain regard-nominering