The Hand (1981)

    En tegneserietegner mister sin hånd i en bilulykke. Snart erfarer han, at den forsvundne hånd agerer morderisk "på egen hånd".


    PÅ EGEN HÅND

    Blandt Oliver Stones allertidligste film finder vi denne atypiske og lidt kejtede gyser om en afhugget hånd, der "på egen hånd" bliver seriemorder, efter at den har mistet sin ejermand i en aparte bilulykke. Stones eget manus er baseret på Marc Brandels roman, "The Lizard's Tale".

     

    Et håndfast hug

    Det er Michael Caine, der agerer tegenserietegneren Jonathan Lansdale, der er så uheldig at få hugget hånden af, da han stritter lidt for meget med den ud af vinduet midt i et skænderi med konen i mødet med en modkørende bil.

     

    På et morderisk togt

    Hånden står ikke til at finde, og mens Lansdale lærer at begå sig med en kunstig metalhånd, erfarer han snart, at hånden er ude på noget af et morderisk togt... Og i Lansdales tiltagende dysfunktionelle privatliv, kan dette godt vise sig at come in handy.

     

    Pæn valuta for pengene

    Afgjort ikke en pointvinder for hverken manus eller generel idérigdom, men "The Hand" er omvendt slet ikke så tosset i den tekniske udførsel (herunder med fine locationvalg), ligesom skuespillerne – til trods for åbenlys "rolle for pengenes skyld"-deltagelse – giver pæn valuta for pengene.

     

    Ærligt møde med skørt materiale

    Det kommer ikke som store overraskelser, at overdrivelserne står på nakken af hinanden, men i de ærlige møder med det skøre materiale opstår der alligevel ret mange fine øjeblikke gennem det skæve håndgys. James Horner leverer den anmassende underlægningsmusik.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1981, USA, Drama, Gyser, Thriller, Børn på film, Seriemordere, Biler på film, 104 min.

    Dansk titel: The Hand
    Instr: Oliver Stone Prod: Edward R. Pressman Manus: Oliver Stone Baseret på: romanen "The Lizard's Tale" af Marc Brandel Foto: King Baggot Klip: Richard Marks Mus: James Horner