DragonHeart (1996)

    Verdens allersidste drage må samarbejde med en dragejæger for at få skovlen under en ondsindet konge.


    EVENTYRET PÅ RETTE STED

    Veloplagt familieeventyr, der lidt kækt må siges at have eventyret på rette sted. Men også hjertet: Faktisk er historien i "DragonHeart", som titlen antyder, centreret omkring et (delt) hjerte, hvor den gode halvdel må kæmpe mod den onde.

     

    En dårlig investering

    Nærmere bestemt sidder den gode halvdel i den af Sean Connery stemmelagte drage. Dragen har foræret halvdelen af sit hjerte til en dødende, ja faktisk afdød, kongesøn – men det skal vise sig at være en dårlig investering. Kongesønnen, der i mellemtiden er blevet konge, er nemlig en skidt karl!

     

    En sten i røven

    Så dragen beslutter at slå pjalter og vinger sammen med Dennis Quaids friske dragejæger, Bowen. I fælleskab kan de måske få smidt en sten i røven på kongen... men hvad så med dragens halve hjerte?

     

    En del år i støbeskeen

    "DragonHeart" var en del år i støbeskeen, før Rob Cohen endelig blev sat i førersædet for at realisere de eventyrlige herligheder. I mellemtiden var der kommet en anden øglefilm ind fra højre – Steven Spielbergs svært succesrige Jurassis Park (1993) – så det var med at vinkle sagerne lidt anderledes.

     

    Humoren som tro følgesvend

    Og det er faktisk lykkedes ret pænt, ikke mindst fordi humoren er en tro og livgivende følgesvend. Her spiller Sean Connerys veloplagte stemmelægning til den djærve drage en del, men selvsagt også de Oscar-nominerede visuelle effekter, der bl.a. er med til at føre Connerys menneskemimik over på dragens læber.

     

    Som en fisk i vandet

    Dennis Quaid trives som en fisk i vandet i helterollen og blandt de svulstige, men pænt doserede landskabsbilleder. Helt efter blockbuster-bogen er filmen hyldet i enorme mængder af Randy Edelmans klassisk ur-melodiske Hollywood-filmmusik.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1996, USA, Action, Eventyr, Fantasi, Komedie, 103 min.

    Dansk titel: Dragonheart
    Instr: Rob Cohen Prod: Raffaella De Laurentiis Manus: Charles Edward Pogue Foto: David Eggby Klip: Peter Amundson Mus: Randy Edelman
    Priser
    • AAN - Bedste visuelle effekter