Here (2023)

    En rumænsk bygningsarbejder i Belgien er på vej hjem på sommerferie, men så møder han en kinesisk kvinde...


    NUETS (S)TILSTAND

    Nuets kraft skal absolut gribes, og "carpe diem"-dyrkere kan næppe få armene ned i mødet med belgiske Bas Devos' multikulturelle, semi-romantiske og på alle måder knappe "Here".

     

    Ikke en decideret handlingsfilm

    Det er – i grove træk, må det konstateres, for "Here" er egentlig ikke en decideret handlingsfilm – historien om den rumænske bygningsarbejder Stefan, der så småt er på vej på sommerferie i hjemlandet og derfor er på en lille "farveller"-tur rundt mellem familiemedlemmer og venner.

     

    Småfilosoferende

    Men turen hjemad forsinkes af flere årsager. Først og fremmest, fordi Stefan ikke rigtig synes at kunne tage sig sammen... Der er så mange ting og sager, der lige skal småfilosoferes over.

     

    Et tidsrøvende møde

    Mere tidsrøvende skal mødet med kinesiske Shuxiu dog vise sig at blive. Hun er deltidsansat på den restaurant, hvor Stefan lægger vejen forbi i øsende regnvejr. Og så er hun ved at færdiggøre en doktorgrad i mos! Hvad kan dette møde ikke udvikle sig til...?

     

    "Her" og ikke andre steder

    Titlen "Here" indrammer egentlig meget præcist filmens begrænsning: Den er "her" og ikke andre steder, selvom der er rigeligt med (rodede) afstikkere til alt fra naturens farvegivende kontraster til metafysisk kinesisk voice over. Sidstnævnte træder i øvrigt umotiveret ind, før en sammenhæng kendes. Hvem er denne kvinde?

     

    Bevidst indsnævret

    Det kunne altsammen have været både smukt, inciterende og behageligt, når nu stilen (inklusive en yderst diminutiv musikanvendelse) er holdt så stringent. Men ikke engang billederne er skønne i det bevidst indsnævrede format. Tilbage står primært enkelte tankefulde sekvenser, der nok har meget på hjerte, men som i dén grad mangler en rød tråd.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, Belgien, Drama, 82 min.

    Dansk titel: Here
    Instr: Bas Devos Prod: Marc Goyens Manus: Bas Devos Foto: Grimm Vandekerckhove Klip: Dieter Diependaele
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN - FIPRESCI Prize
    • BERLIN - Encounters Award