Pieces (1982)

    En determineret seriemorder hærger med sin granvoksne motorsav på et universitet i Boston. Politiet er på bar bund.


    ULTRASPLAT FOR KENDERE

    "You don't have to go to Texas for a Chainsaw Massacre!" proklamerer plakaten til denne spansk producerede, amerikanske B-gyser, hvis originale titel er mindre mundrette "Mil gritos tiene la noche". Det er naturligvis genreklassikeren The Texas Chain Saw Massacre (1974), der hentydes til i slagordene.

     

    Manden med motorsaven

    "Pieces" foregår på og omkring et universitet i Boston. Her hærger en ansigtsløs seriemorder, primært med sin granvoksne motorsav. Og han har en ekstraordinær fetisch: Han samler løbende et puslespil af en nøgen dame med ganske særlige brikker! Politiet er på bar bund, og de må navigere mellem flere og flere opskårne kvindelig. For når morderen først har fået gang i maskineriet, holder han sig bestemt ikke tilbage.

     

    "Rigtige stjerner"

    Med sit amerikanske cast og locations løfter "Pieces" sig noget fra de ekstreme mængder af eurotrash-B-film, der blev spyttet ud på samlebånd op gennem særligt 70'erne og 80'erne. Ganske enkelt fordi der er "rigtige stjerner" på rollelisten – og den atmosfære, det trods alt fører med sig.

     

    (Ufrivilligt) komisk

    Grundtonen er i vid ustrækning (ufrivilligt) komisk, idet den megen splat og det efterfølgende opklarings/oprydningsarbejde ikke ejer for ret mange pesetos gru og troværdighed. Undtagelsen hér er skærene gennem kvindekroppe, der faktisk ind imellem er præget af overbevisende visuelle effekter.

     

    Underholdningsværdien er hjemme

    Undeholdningsværdien er altså hjemme i kraft af det ubehjælpsommes mere eller mindre velovervejede koreografi. Det er i hvert fald ikke i skuespillet, stikkene tages hjem. Og en yderst anmassende og nærved konstant synthesizer-underlægningsmusik får det tilmed til at ringe ufedt i ørerne nærmest gennem hele handlingen.

     

    Ynkelig tenniskamp!

    Bemærk sekvenserne på tennisbanen: Muligvis filmhistoriens mest ynkelige gengivelse af en sportsgren. Vores kvindelige tenniskomet står udelukkende (stille) i det samme servefelt(!) og udplacerer herfra sin modstander effektivt.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1982, Spanien, Thriller, Gyser, Seriemordere, 85 min.

    Dansk titel: Pieces
    Instr: Juan Piquer Simón Prod: Stephen Minasian, Dick Randall Manus: Dick Randall, Roberto Loyola Foto: Juan Mariné Klip: Antonio Gimeno