Cropsey (2009)

    Flere børn forsvandt engang fra en ussel mentalinstitution på Staten Island. Var det en seriemorders værk?


    HELVEDET I UDKANTS-NEW YORK

    De to dokumentarister, Barbara Brancaccio og Joshua Zeman, der begge voksede op på Staten Island, New York, graver som voksne i en bestialsk historie, der også forståeligt optog dem som børn.

     

    Alt blev dumpet på Staten Island

    Engang for ikke længe siden var Staten Island stedet, hvor myndighederne dumpede alt fra affald (på kæmpe losspladser) til "uønskede" mennesker, herunder en lang række mentalt mere eller mindre udfordrede børn.

     

    En særling mistænkes

    Store institutioner skød op – ude af øje og ude af sind for New Yorks bykerne. Da flere børn begyndte at forsvinde sporløst fra mentalinstitutionerne, var det ikke første prioritet at opklare de eventuelle kidnapninger og mord. Men hen ad vejen begyndte politiet alligevel at mistænke særlingen Andre Rand, der selv en overgang havde været ansat på en af øens mentalinstitutioner.

     

    Decideret ækle arkivfilm

    Den spillefilmslange dokumentar kombinerer nutidigt opsøgende interviews med arkivbilleder og – decideret ækle, mareridtsagtige – arkivfilm fra en samtidig 60'er/70'er-reportage på mentalinstitutionen for børn og unge. Denne viser, hvordan nøgne og dybt vanvittige og/eller forsømte børn raller rundt i halvmørke, smurt ind i deres egen lort.

     

    Det virkelige livs hårrejs

    Det er ikke alle facetter af "Cropsey"-dokumentaren, der fungerer lige godt. Ind imellem står interview- og afsøgnings-stilen ubehjælpsom, for så lidt senere at brænde stærk igennem som følge af det virkelige livs hårrejs, der kan få det til at vende sig i selv den mest hårdføre betragter.

     

    Betændte begivenheder

    Lidt vel rigelig uklædelig underlægningsmusik forstærker unødvendigt de i forvejen betændte begivenheder. Lidt over halvdelen af dokumentaren helliger sig helt den ordknappe Andre Rand, uden at der rigtig er helt kød nok på dén fortælling, til at seriemorder-tematikken kan bide fra sig.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2009, USA, Dokumentar, Krimi, Seriemordere, Biografi, Børn på film, Teenagere, 84 min.

    Dansk titel: Cropsey
    Instr: Barbara Brancaccio, Joshua Zeman Prod: Barbara Brancaccio, Joshua Zeman Manus: Joshua Zeman Foto: Chad Davidson Klip: Anita Gabrosek, Todd Holmes, Tom Patterson Mus: Alex Lasarenko
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation