La rose de fer (1973)

    Et semi-ungt flirtende par beslutter sig for at bolle på en kirkegård midt om natten. Det var måske lige nummeret for overmodigt.


    TEATER PÅ KIRKEGÅRDEN

    Ægte fans af instruktøren Jean Rollins berømte og berygtede no nonsense-gyserfilm blev slemt skuffede i mødet med denne i deres øjne alt for kunstneriske kirkegårds- og knogleknuser.

     

    Über-teatralsk

    Og det kan man egentlig godt forstå, for "La rose de fer" er hverken særlig inciterende, endsige uhyggelig – og så lider den under at være klemt af en vægtdyne fyldt med über-teatralsk stil og adfærd.

     

    Gnist ved første blik

    Det semi-unge par, "Kvinden" og "Manden", har netop mødt hinanden til noget tamtam, og her var der dømt gnist ved første blik. Derfor kræves der ikke meget overtalelsesevne, da manden foreslår, at de går ind på en nærliggende kirkegård, selvom aftenen er ved at tage til.

     

    Dekadent samleje

    Herinde mellem gravsten, buske og kors bliver der så kissemisset til den store guldmedalje, kulminerende i samleje i en underjordisk gravhule! Så kan det næppe blive mere dekadent, og dog...

     

    Besat af en ond kirkegård

    Oppe igen begynder parret pludselig at bekrige hinanden. Det er, som om kirkegården besætter dem – de mange timer mellem knogler får dem i hvert fald til at miste besindelsen. Og rundt omkring i tusmørket lusker "Klokkeren fra Notre Dame" og en vampyr...

     

    Lovende start

    Efter en lovende start med "kvinden" alene på stranden efterfulgt af nogle æggende(!), kondemneringsmodne boligkvarter-locations og efterladte gamle lokomotiver, forfalder Rollin desværre til digterkunst:film 1:1. Filmen er baseret på et digt af Tristan Corbière, og dét skal åbenbart mere end noget andet mærkes. I hvert fald føles filmoplevelsen snart, som var den tappet på de skrå brædder.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1973, Frankrig, Gyser, Fantasi, Drama, Romantik, Tog på film, 86 min.

    Dansk titel: The Iron Rose
    Instr: Jean Rollin Prod: Sam Selsky Manus: Jean Rollin Baseret på: digt af Tristan Corbière Foto: Jean-Jacques Renon Klip: Michel Patient Mus: Pierre Raph
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation