Xtro (1982)

    En familiefar, der har været kidnappet af rumvæsner, vender uventet hjem og er ikke den samme som før.


    BRITISK KITSCH

    At denne B-gyser skulle være ubarmhjertig og ækel, at den ligefrem en periode blev forbudt i sit hjemland, er endog meget svært at fatte i dag. Britiske "Xtro" er mere end noget andet et pjattet syretrip, hvilket da også efterfølgende er blevet bekræftet af instruktøren: Manus blev til i en rus af stoffer.

     

    Temmelig vaklende scifi-gys

    Det kan man sige om, hvad man vil, men helt objektivt betragtet må "Xtro" siges at være et temmelig vaklende scifi-gys. Det er historien om familiefaren Sam Philips, der i filmens begyndelse kidnappes af et rumskib for øjnene af sin lille søn.

     

    Sprøde hensigter

    Herefter lever sønnen alene med sin mor og dennes nye kæreste, men det giver problemer, da farmand genfødes (!) og pludselig vender tilbage til familielivet. Og lad det være sagt med det samme: Han er ikke den samme som før, og hensigterne er sprøde og ikke af denne verden...

     

    Overstadigt ufokuseret

    "Xtro", der fik britisk premiere lige efter nytår 1983, låner ikke så lidt fra samtidige film som E.T. (1982) og Alien (1979), men outreret ubehjælpsomt og ligeså overstadigt ufokuseret... som et syretrip må forventes at være.

     

    Kitsch i stil og tidsbillede

    Filmen henter udelukkende sin charme gennem sin kitsch i stil og tidsbillede – og så er et par af de ekstreme hændelser (heriblandt genfødslen af voksne Sam) temmelig habilt kreeret. Instruktøren har selv "komponeret" og fremført den skingre og eminent ynkelige synthesizer-underlægning.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1982, Storbritannien, Science Fiction, Gyser, Børn på film, 86 min.

    Dansk titel: Xtro
    Instr: Harry Bromley Davenport Prod: Mark Forstater Manus: Iain Cassie, Robert Smith Foto: John Metcalfe Klip: Nicolas Gaster Mus: Harry Bromley Davenport
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation