Retrograde (2022)

    Alle amerikanske tropper skal trækkes ud af Afghanistan, og det er overladt til de overfladisk trænede afghanske soldater at kæmpe alene mod Taliban.


    INTENS DOKUMENTARISME

    Da den amerikanske præsident Joe Biden annoncerer, at alle amerikanske tropper skal trækkes ud af Afghanistan, går den helt store selvdestruktions-operation i gang blandt soldaterne udstationeret i Helmand-provinsen. Intet kompromitterende må være tilbage, når de er rejst.

     

    Alene mod Taliban

    Men det er det mindste af problemerne, der beskrives i denne fint afmålte, lærerige og enkelt fortalte dokumentar. Det allerstørste problem er, at nu er det overladt til de overfladisk trænede afghanske soldater at kæmpe alene mod Taliban... og det har historien jo allerede fortalt, hvordan er gået.

     

    Flydende og intens

    Afgjort mest medrivende er den første gode time af "Retrograde". Her er oplevelsen flydende, intens og ufarvet af patriotisme, som det ellers er kendetegnende for rigtig mange amerikanske dokumentarer om krig og soldater.

     

    Fascinerende vidnesbyrd

    Uden i knæ-tyngende fortællerstemme og stort set fritaget for underlægningsmusik udgør broderparten af dette unikke indblik i den historisk store tilbagetrækning således fascinerende vidnesbyrd, der hægter sig fast gennem fænomenalt flotte optagelser af krigens grim- og grumheder. På mange måder er fotograferingen en stor og episk spillefilm værdig.

     

    Forfalder til det melodramatiske

    Men den sidste halve times tid forfaldes der desværre i alt for høj grad til det mere melodramatiske. En stemning af "nu skal afghanerne klare sig selv, det er også synd for dem" tager noget over, mens stemningsmusikken pisker af sted i "lokalt inspirerede" toner.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, USA, Dokumentar, Krig, 94 min.

    Dansk titel: Retrograde
    Instr: Matthew Heineman Prod: Matthew Heineman, Caitlin McNally Foto: Timothy Grucza, Matthew Heineman, Olivier Sarbil Klip: Pablo Garza, Matthew Heineman, Grace Zahrah Mus: H. Scott Salinas
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation