Murder by Numbers (2002)

    To kvikke gymnasiedrenge begår det perfekte mord – blot for eksperimentets skyld. Men en erfaren kriminalbetjent har luret dem.


    GODT SKÅRET KRIMI

    Næppe en film, der går over i historien for sin mest fabelagtigt nytænkende idérigdom. Men Barbet Schroeders "Murder by Numbers" evner alligevel at marinere et fortærsket stykke kriminal-flæsk, så det emmer af fascinationskraft.

     

    Det perfekte mord

    De to gymnasiedrenge Richard og Justin er meget forskellige, men de finder alligevel sammen om et projekt: De vil begå "det perfekte mord", sådan at forstå, at der ikke skal være den mindste mulighed for at spore dem, når først liget er placeret i skovbunden.

     

    En insisterende kriminalbetjent

    De har set så meget tv om kriminalteknik og har tilmed studeret grundbøgerne, så der kan bare ikke gå noget galt... eller kan der? Hurtigere end de aner har drengene den insisterende kriminalbetjent Cassie Mayweather på nakken, og selvom sporene mangler, er hun sikker på drengenes skyld.

     

    Intelligent doseret

    "Murder by Numbers" rummer et intelligent doseret og troværdigt uligevægtigt portræt af en kriminalbetjent på kanten. Det har vi set uendelig mange gange før, men hér præsterer Sandra Bullock bedre end nogensinde ellers i karrieren, og det er svært forfriskende.

     

    Wonder boys

    Som hendes nye makker, der virkelig får sin sag for i mødet med den uforudsigelige kvinde, er Ben Chaplin filmens andet helt stærke kort. Lidt mere udvandede er Ryan Gosling respektive Michael Pitt som de tåbeligt eksperimenterende wonder boys.

     

    Elegant indpakning

    Filmen er elegant i sin indpakning og tryllebindende i sin kriminalgåde. Det kan godt være, at det hele ind imellem bliver sat lidt på spidsen (og musikken buldrer i hvert fald nådesløst i baggrunden), men det betyder mindre i et generelt meget velstegt stykke film-flæsk.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2002, USA, Thriller, Krimi, Mystik, Teenagere, 115 min.

    Dansk titel: Iskoldt mord
    Instr: Barbet Schroeder Prod: Richard Crystal, Susan Hoffman, Barbet Schroeder Manus: Tony Gayton Foto: Luciano Tovoli Klip: Lee Percy Mus: Clint Mansell