The Dyatlov Pass Incident (2013)

    En gruppe kække studerende går ad nøjagtig samme rute i Uralbjergene som ni vandrere, der omkom der i 1959.


    EN RISIKABEL RUTE

    Det virkelige livs store mysterie, hvor ni vandrere i 1959 mistede livede i Djatlov-passet i Uralbjergene, vedbliver at fascinere. Hvad var det, der skete, hvorfor havde flere af dem flænset teltdugen op indefra, hvorfor manglede en af dem sin tunge...?

     

    En risikabel rute

    En gruppe unge engelsktalende studerende sætter sig i nutiden for at vandre ad præcis samme rute som de omkomne. Da de når til Djatlov-passet, begynder mystikken – og uhyggen – at brede sig. Skal historien virkelige gentage sig?

     

    Overvældende flot

    Lagt i hænderne på den teknisk yderst duelige instruktør Renny Harlin folder dette russisk-finsk producerede gyserdrama sig overvældende flot ud. De forjættende bjerglocations går under huden – både i de cinematografisk lækre indstillinger og i de mange håndholdte hjemmevideo-optagelser.

     

    Håndholdt helvede

    For filmens torso er optaget "af de unge selv", idet de dokumenterer deres rejse meget detaljeret. Dette håndholdte helvede er med til at øge autenticiteten og følelsen af at være med langt ude mellem de sneklædte bjerge.

     

    Et plot twist af de mere labre

    Renny Harlin iscenesætter manuskriptforfatteren Vikram Weets fri fortolkning af mysteriet i Dtjatlov-passet – og således skal man selvsagt ikke tage alt for gode varer. Men det giver vist også sig selv, når vi ca. 75 minutter inde i filmen præsenteres for et plot twist af de mere labre...

     

    Krybende klaustrofobi

    Det kan godt forekomme en anelse frastødende og kræver i hvert fald lidt tid til "eftertanke". Men plot twist eller ej: Harlins gyser kan noget med sine enkle, virkningsfulde fortællergreb – og filmoplevelsen og dens mange krybende klaustrofobiske gys sætter sig effektivt i krop og psyke.

     

    Ingen underlægningsmusik

    Her er ingen underlægningsmusik – et betagede og klogt fravalg. I vid udstrækning er det naturens egne lyde, suppleret af et tilbagetrukket, hemmelighedsfuldt og tiltagende isnende-dødbringende lyddesign, der sætter tonen.

     

    Ingen bundfældende eksistentiel afklaring

    Manuskriptet og typegalleriet lader noget tilbage at ønske, og filmens drejning og slutning vil helt sikkert hægte mange af. Men som en bjerggyser uden bundfældende eksistentiel afklaring fungerer "The Dyatlov Pass Incident" overraskende effektivt.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Rusland, Gyser, Thriller, Mystik, Bjerge på film, 100 min.

    Dansk titel: Devil's Pass
    Instr: Renny Harlin Prod: Marina Bespalov, Sergei Bespalov, Renny Harlin, Kia Jam Manus: Vikram Weet Foto: Denis Alarcón Ramírez Klip: Steve Mirkovich Mus: Yuri Poteyenko
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation