3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

JFK
Historien før og efter det brutale mord på den amerikanske præsident John F. Kennedy.
SKYLDEN SKAL PLACERES
Minutiøst portræt af omstændighederne omkring mordet på John F. Kennedy. Instruktør Oliver Stone arbejder uhyre omhyggeligt med enhver detalje, og man imponeres af filmens autenticitet.

Omhyggelighed
Al den omhyggelighed betyder uheldigvis også, at "JFK" kræver en ufattelig god koncentrationsevne og en tålmodighed af de mere seje. Lige over tre timers spilletid i selskab med politisk stof kræver meget.

Kevin Costner spiller advokaten Jim Garrison, der i 1967 uden held forsøger at dømme den lokale forretningsmand, Clay Shaw, som medskyldig i mordet på den amerikanske præsident, John F. Kennedy.

Retssagen mod Shaw bruger Garrison dog mest for at få bestyrket sin teori om, at Lee Harvey Oswald kun var én blandt mange mænd, der havde fået til opgave at skyde på præsidenten, og at Oswald (som han selv hævder) end ikke havde nået at affyre et skud.

Kraftfuld formidling
Det er filmens styrke, at den trods enorme mængder af dialog (ofte i retssalen) og begrænset fysisk spænding, formår at formidle sit budskab og sine teorier så kraftfuldt.

Dette skyldes mest den indtagende fotografering og klipning (begge dele vandt en Oscar). Man husker de svulmende totalbilleder og knivskarpe close ups.

Underholdende biroller
Kevin Costner spiller flot i den krævende (og konstant talende) hovedrolle, mens det udgør stor underholdningsværdi at se små stjernebesatte biroller, som fx John Candys og Donald Sutherlands.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
JFK

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1991, USA, Drama, 189 min
Dansk titel: JFK
Instr: Oliver Stone Prod: Kitman Ho, Oliver Stone  Manus: Oliver Stone, Zachary Sklar  Baseret på: bøgerne af Jim Garrison og Jim Marrs  Foto: Robert Richardson  Klip: Joe Hutshing, Pietro Scalia  Mus: John Williams  
Medvirkende:
Kevin Costner (Jim Garrison)
Sissy Spacek (Liz Garrison)
Joe Pesci (David Ferrie)
Tommy Lee Jones (Clay Shaw)
Gary Oldman (Lee Harvey Oswald)
Michael Rooker (Bill Broussard)
John Candy (Dean Andrews)
Donald Sutherland
Priser:
AA, Bedste Klipning
AA, Bedste Fotografering
AAN, Bedste Lyd
AAN, Bedste Musik
AAN, Bedste Adopterede Manuskript
AAN, Bedste Instruktør
AAN, Bedste Birolle Skuespiller (Lee Jones)
AAN, Bedste Film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.