3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Black Sunday
Terrorister sætter alt ind på at sende en bombe ned over et fyldt fodboldstadion.
KRADS NERVEPIRRING
Når først spændingsfilmen "Black Sunday" kommer rigtigt i omdrejninger efter et halvdødt anslag, bliver den ustyrligt spændende og bygger op til det i særklasse nervepirrende klimaks.

Bruce Dern stjæler billedet med sin i særklasse stærke præstation som Landers. Rollen er utrolig krævende, og han klarer den til topkarakter. Marthe Kellers rolle som den hårde kvindelige agent Dahlia latterliggøres desværre noget af den påtagede tyske accent, men ikke nok til at slå hende og filmen ud af kurs. Robert Shaw er god i rollen som den frelsende engel Kabakov - den gode politimand.

Klassisk fængende
Det er en klassisk fængende actionfilm, hvor spændingen er koncentreret omkring en lurende katastrofe. Landers og Dahlias plan er at smide en bombe fra et luftskib over et stadium, så 85.000 bliver dræbt - som et politisk signal til USA. (Kunne det mon ikke gøres lidt mere diskret?).

Håber på skurken
Det skræmmer lidt, at man i filmens klimaks sidder og håber, at Dern, der er blevet ramt af skud, lige skal nå at antænde lunten til bomben, inden politiet får trukket luftskibet udenfor farezonen - men det er jo heromkring hele spændingen er koncentreret.

Humoristiske træk
Filmen rummer også humoristiske træk, der helt bevidst skaber en kontrast til den lurende katastrofe og til den direkte og nådesløse spænding.

Fuld af fremdrift
Historien er fuld af fremdrift og efterlader ikke mange uudnyttede minutter. Ligeledes er det tekniske niveau højt, især fotograferingen i luften.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Black Sunday

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1977, USA, Action, 143 min
Dansk titel: Sort søndag
Instr: John Frankenheimer Prod: Robert Evans  Manus: Ernest Lehman, Ivan Moffat, Kenneth Ross  Foto: John A. Alonzo  Klip: Tom Rolf  Mus: John Williams  
Medvirkende:
Robert Shaw (Kabakov)
Bruce Dern (Lander)
Marthe Keller (Dahlia)
Fritz Weaver (Corley)
Steven Keats (Moshevsky)
Bekim Fehmiu (Mohammad)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.