3454 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

U Turn
I en lille flække oplever en ung forbipasserende mand et hav af ækle mennesker.
FORFØRENDE THRILLER
Forførende, smuk og velspillet thriller, der med sine vedvarende nervepirrende og uforudsigeligt svedige historier næsten ikke får en ende.

Filmen virker som lidt af et stilspring for storfilms-instruktør Oliver Stone. Det er en 'ungdommelig' og eksperimenterende historie udstyret med et hav af sjove og ligeså 'ungdommelige' og eksperimenterende kameravinkler og uforudsigelige klip.

Imponerende landskaber
Den unge mand, Bobby Cooper, kommer kørende i sin flotte røde Mustang gennem USAs imponerende bjerg- og ørkenlandskaber. Da han kører gennem den lille flække, "Superior", flækker kølerslangen, og Bobby er nødt til at gøre holdt.

Han kører bilen ind hos den lokale mekaniker, Darrell, en meget ubehagelig og usoigneret mand, tilsyneladende dum som et bræt. Bobby beder mekanikeren passe godt på Mustangen, mens han går op i byen og oser lidt rundt.

En ond vind
Det er som om en ond vind følger Bobby på hans færd. Overalt roder han sig lynhurtigt ind i ballade. Da han er inde hos købmanden, træder to bøller ind og røver kassen. Hvad være er: Bobby mister de $13000, som han var på vej til L.A. for at aflevere.

På gaden møder han den indtagende indianerpige, Grace, og han kører med hende hjem for at sætte gardiner op. Gardinopsætningen afløses dog hurtigt af heftigt kysseri. Netop da træder Graces væsentlig ældre mand, Jake, ind, og der er igen tæt på at opstå ballade.

En udspekuleret plan
Men Bobby slipper helskindet ud af huset og begynder sin vandring tilbage mod byen. På vejen tilbage bliver han samlet op af Jake, der fortæller ham om, hvor meget han hader sin kone.

Han vil forære Bobby $25000 for at slå hende ihjel. Det må jo være en vittighed... Eller hvad? Og stod Bobby netop ikke og manglede en masse penge.

Finurlige udviklinger
Historien udvikler sig i en langt mere finurlig og uforudsigelig retning, som det ville være synd at afsløre her. Det er en utvetydigt barsk, ubarmhjertig og rablende gal historie, men den er ikke uden humor, og det forhøjer nydelsen væsentligt. Og så er skuespillet godt.

Herlige skuespillere
Nyd især Billy Bob Thornton som mekanikeren, Darrell, Nick Nolte som den væmmeligt kolde skiderik, Jake, Jennifer Lopez som den forførende problematiske, Grace, og så selvfølgelig Sean Penn i en overbevisende hovedrollepræstation.

I gode biroller ses desuden Claire Danes, Joaquin Phoenix og Jon Voight.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
U Turn

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1998, USA, Thriller, 123 min
Dansk titel: U Turn
Instr: Oliver Stone Prod: Dan Halsted, Clayton Townsend  Manus: John Ridley  Baseret på: romanen "Stray Dogs" af John Ridley  Foto: Robert Richardson  Klip: Hank Corwin, Thomas J. Nordberg  Mus: Ennio Morricone  
Medvirkende:
Sean Penn (Bobby Cooper)
Jennifer Lopez (Grace McKenna)
Nick Nolte (Jake McKenna)
Powers Boothe (Sheriff Sheriff Potter)
Billy Bob Thornton (Darrell)
Claire Danes (Jenny)
Jon Voight
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.