3454 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Unforgiven
En affældig cowboy tager skrappe midler i brug i jagten på to forbrydere og en dusør.
FYLDIGT OG STÆRK
"Unforgiven" er Clint Eastwoods stærkeste og mest fyldige western til dato. Der er ikke tale om en ur-klassisk westernfortælling: udviklingen er original og velgennemtænkt med en gradvis eskalerende spænding, der ikke helt kan forudses.

Da William Munny en dag får besøg af en forbipasserende dusørjæger, sættes han i et større dilemma. Efter en lang og barsk tid som fredløs, drikfældig morder har Munny slået sig ned på en øde beliggende svinefarm med sine to små børn. Konen har været død i nogle år, og han skylder hende slet ikke at vende tilbage til kriminaliteten og fredløsheden.

Fristet af dusøren
Alligevel føler Munny sig fristet af det, den forbipasserende kan berette om: En prostitueret kvinde er blevet lemlæstet af et par cowboys, og kvinden og hendes kolleger i den lille by "Big Whisky" har udlovet en pæn dusør til den, der kan fange og dræbe gerningsmændene.

Munny kan godt bruge pengene til at sikre børnenes fremtid, så han kaster sig ud i det sammen med sin gamle ven, Ned Logan og den unge nyhedsbringer, Schofield Kid.

Lettjente penge?
Munny har ikke rørt en dråbe alkohol siden dengang, og han er endnu meget standhaftig. Dette er blot et spørgsmål om at tjene nogle forhåbentlig lette penge.

Men det største problem er ikke at finde frem til gerningsmændene. Sheriffen i Big Whisky, Little Bill, er en vægelsindet og gennemført ond person, der nyder sin magt og misbruger den ud i stor stil. Alle fremmede, der sætter deres ben i hans by, skal ikke tro de er noget. Og slet ikke hvis de mod lovgivningen bærer våben.

Sheriffens helt umenneskelige optræden skal blive det, der får William Munnys gamle ego til at blusse op på ny.

Malende fortalt
"Unforgiven" er meget malende og kompositorisk gribende fortalt med mange fantastisk smukke naturbilleder. Eastwoods tekniske greb om filmen er mesterligt. Tidsbilledet er ganske fejlfrit og helt igennem troværdigt. Jack N. Greens fotografering er indrammer historien flot.

Skuespil af høj klasse
Skuespillet er af høj klasse. Clint Eastwoods William Munny er en mærket mand, slebet af tiden. Omstændighederne gør, at han endnu en gang ganske mod sin vilje må skrue bissen på.

Det er en af Eastwoods til dato mest sammenbidte roller, spillet er frigjort, en meget stærk præstation.

Perfekt uafbalanceret
Gene Hackman er perfekt uafbalanceret som det dumme svin af en sherif, han spiller. Denne slibrige og hadefulde person indbragte ham en Oscar - måske lige i overkanten i forhold til rollens afgrænsing.

Morgan Freeman er fint behersket, på en gang roligt og slagkraftigt spillende. Jaimz Woolvett er fin som den nervøst selvhævdende Schofield Kid.

En storslået filmoplevelse. Afgjort halvfemsernes stærkeste og mest dybe western.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Unforgiven

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1992, USA, Western, 130 min
Dansk titel: nådesløse, De
Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood  Manus: David Webb Peoples  Foto: Jack N. Green  Klip: Joel Cox  Mus: Lennie Niehaus  
Medvirkende:
Clint Eastwood (William Munny)
Gene Hackman (Little Bill)
Morgan Freeman (Ned Logan)
Richard Harris (English Bob)
Jaimz Woolvett (The Schofield Kid)
Saul Rubinek (W.W. Beauchamp)
Priser:
AA, Bedste Klipning
AA, Bedste Instruktør
AA, Bedste Skuespiller (Hackman)
AA, Bedste Film
AAN, Bedste Lyd
AAN, Bedste Scenografi
AAN, Bedste Fotografering
AAN, Bedste Originale Manuskript
AAN, Bedste Skuespiller (Eastwood)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.