4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

C´era una volta il West
I det vilde vesten kæmper cowboys konstant for at vinde eller opretholde magten.
FUNKLENDE WESTERNSTJERNE
Sergio Leones bedst kendte film, en af filmhistoriens bedste westerns - et sandt mesterværk. Spækket med stjernenavne men gjort af forholdsvis ukendte filmfolk fra Italien.

Genialt anslag
Alene anslaget er genialt. Man kan ikke tænke sig en mere perfekt præsentation af genren. Leone blander en god portion humor ind i det dialogfattige og afventende. Efter dette stilstudie er filmen allerede godt i gang. Vi er blevet præsenteret for manden uden navn, der forstår at bruge en revolver, ud over at spille på harmonika, og vi ved, at han bliver historiens udødelige.

Dybt fascinerende
Man er dybt fascineret af Leones fantastiske fortælleteknik. Næppe tidligere eller siden har man set en så perfekt komprimeret og smuk western. Fotograferingen er smuk med et hav af knivskarpe totalbilleder af de tørre, støvede vidder med høje klipper (der vækker minder fra John Fords filmklassikere) og små nybyggerhuse, i kontrast til ekstreme nærbilleder af ansigtsudtryk.

Store stjerner
Stjernenavne som Henry Fonda, Claudia Cardinale og Charles Bronson sørger for at indfange det brede publikum, men man må ikke glemme at fremhæve de mere ukendte skuespillere i mindre roller, som fx. Gabrielle Ferzetti som den invalide millionær Morton. Han er helt fantastisk.

Musikken smelter ind i handlingen
Ennio Morricones musik er af høj klasse, både smuk, varieret og opfindsom. For en gangs skyld et eksempel på underlægningsmusik, der smelter helt sammen med historien og bliver en seriøs medspiller. Ikke mindst fordi den ligeså ofte holder pause.

Spændt & afventende
Filmens atmosfære er meget spændt og afventende, der er meget lidt dialog, men alligevel er historien hele tiden spændende og original. Naturligvis går mange klichéer igen, som vi kender det fra westerngenren, men samtidig er der ting, der ikke går i hak eller som ender åbent.

Dette mesterværk kan ses mange gange. Hver ny gang kan man givetvis finde nye spændende sider.
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
C´era una volta il West

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
1968, Italien, Western, 165 min
Dansk titel: Once Upon a Time in the West
Instr: Sergio Leone Prod: Fulvio Morsella  Manus: Sergio Leone, Sergio Donati  Foto: Tonino Delli Colli  Klip: Nino Baragli  Mus: Ennio Morricone  
Medvirkende:
Henry Fonda (Frank)
Claudia Cardinale (Jill McBain)
Charles Bronson (The Man "Harmonica")
Jason Robards, Jr. (Cheyenne)
Frank Wolff (Brett McBain)
Gabriele Ferzetti (Morton)
Paolo Stoppa (Sam)
Keenan Wynn (Sheriff)
Lionel Stander (Barman)
Salvatore Basile (Member of Cheyenne´s Gang)
Robert Hossein (Member of Frank´s Gang)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.