3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Midnight Clear, A
En gruppe soldater afventer spændt krigens gang fra et isoleret hus og overraskes af modstandernes venlighed.
UDFORDRENDE ANTI-KRIGSFILM
En smuk og bevægende film, fotografisk nærved perfekt og med skuespil i absolut topklasse. Instruktør Keith Gordon har et godt øje for den psykologiske krigsstemning: Angsten blandt soldaterne og tvivlen, der opstår undervejs.

Anti-krigsdrama
Det er et spændende og medrivende anti-krigsdrama, der aldrig beskæftiger sig med overdreven vold, men derimod er barsk på et psykologisk tankevækkende plan.

Smukke billeder
Anslaget er spækket med smukke totalbilleder af et øde hus og dets omgivelser i sneklædte landskaber. Herefter følger en tankevækkende sekvens, hvor en soldat skriger og skaber sig i en skyttegrav og pludselig løber gennem skoven, mens han smider alt sit tøj.

Anslaget følges op af en dagbogslignende præsentation af alle personerne i filmen, hvorefter resten af filmen drejer sig om en enkelt krigshandling, der skal vise sig at få et noget særpræget udfald.

Krigspsykoser
Alle hovedpersonerne er meget tænksomme og fornuftige, nogle af dem dog ramt af krigs-psykoser eller mindre nervesammenbrud. Gary Sinise spiller den hårdest ramte, han virker åndsfraværende og lettere "tåget".

Medrivende stemninbg
Der er gjort meget ud af at skabe en medrivende stemning ved hjælp af naturbillederne, og resultatet er flot. De sneklædte landskaber passer perfekt til antikrigshandlingen.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Midnight Clear, A

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1992, USA, Krig, 107 min
Dansk titel: I den klare nat
Instr: Keith Gordon Prod: Bill Borden, Dale Pollock  Manus: Keith Gordon  Foto: Tom Richmond  Klip: Donald Brochu  Mus: Mark Isham  
Medvirkende:
Peter Berg (Bud Miller)
Kevin Dillon (Mel Avakian)
Arye Gross (Stan Shutzer)
Ethan Hawke (Will Knott)
Gary Sinise ("Mother" Wilkins)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.