4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Carol
En ung ekspeditrice forelsker sig i overklassekvinden Carol, og følelserne er gengældte. Men hvordan får det til at fungere i 50’ernes konventionelle New York?
CHRISTMAS CAROL
Indhyllet i umiddelbarhedens begejstring af 50’er-æstetik og farve er mødet med Todd Haynes´ filmatisering af Patricia Highsmiths vovet lesbiske roman, "Carol", alt andet end gråt og kedeligt.

Kælet for detaljen
Filmen er visuelt energisk med en eklatant kælen for detaljen. Men det er blot skallen om en temmelig gennemsnitlig kærlighedsproblematik, med det fortegn at der her er tale om en forelskelse mellem to kvinder.

Piger på elskovstogt
Nærmere bestemt den uskyldige og unge ekspeditrice Therese Belivet (Roney Mara), der falder prompte for den noget ældre og stilfuldt velhavende Carol Aird (Cate Blanchett). Begge har ellers mænd på krogen, og Carol endda godt gift og med barn. Men snart er pigerne alligevel på elskovstogt ud af New York.

Skævt syn på skævhed
Men tiden er ikke helt moden til dén slags pjank, og selvom temaet i "Carol" er langt mindre problematiserende end i Todd Haynes´ egen (og langt dårligere) Far From Heaven (2002), hvor det er manden (Dennis Quaid) i et heteroseksuelt parforhold der springer ud som homoseksuel, er der alligevel stor fokus på 50’ernes skæve syn på skævhed.

Skrøbelig forelskelse
Ligesom Haynes oplevede det med "Far From Heaven", blev også "Carol" nomineret til en stribe Oscar®s og Golden Globes uden at trække statuetter hjem. Det er de store skuespillerpræstationer, der trækker i priskomitéen, og i "Carol" er de to kvinder og deres skrøbelige forelskelse da også virkelig flot portrætteret af Cate Blanchett & Rooney Mara.

Håndtam indføring
Hvor "Far From Heaven" var decideret frygtelig i sit ensidigt krukkede og udtalt overspillede højdrama, opleves "Carol" som mere en ren - men også glat dramatisk formfilm. Det er pænt, troværdigt og ligetil, men også en lidt håndtam indføring i kvinde(under)livets urolige summen.

Stemningsmusikken dikterer
Den rette formel for stemningsleje tilskyndes af Carter Burwells cyklisk minimalistiske musik for lille orkester. Skala op og skala ned, igen og igen, og desværre relativt uophørligt - man sidder og ønsker sig den mere ærlige og jordnære tone, hvoraf den indre og langt mere psykologisk interessante dramatik ofte opstår.

Troværdige blikudvekslinger
Kæresteriet funkler i troværdige blikudvekslinger og et par dampende hede lesbiske scener, og at julen har engelyd sørger en åben men bestemt slutning for. Når alt kommer til alt, udspiller filmen sig primært hen over julen og kan således ikke helt undsige sig at være en Christmas Carol.
Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Carol

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Carol
Instr: Todd Haynes Prod: Elizabeth Karlsen, Christine Vachon, Stephen Woolley  Manus: Phyllis Nagy  Baseret på: romanen "The Price of Salt" af Patricia Highsmith  Foto: Edward Lachman  Klip: Affonso Gonçalves  Mus: Carter Burwell  
Medvirkende:
Cate Blanchett (Carol Aird)
Rooney Mara (Therese Belivet)
Kyle Chandler (Harge Aird)
John Magaro (Dannie McElroy)
Sarah Paulson (Abby Gerhard)
Priser:
CAN, Bedste skuespillerinde (Mara)
CAN, Queer Palm
CAN-N, Palme d´Or-nominering
GG-N, Bedste musik
GG-N, Bedste instruktør
GG-N, Bedste skuespillerinde (Mara)
GG-N, Bedste skuespillerinde (Blanchett)
GG-N, Bedste film
GULDB-N, Beddste udenlandske film
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste mansukript
AAN, Bedste birolleskuespillerinde (Mara)
AAN, Bedste skuespillerinde (Blanchett)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.