4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Fúsi
En svært overvægtig mand midt i fyrrerne med et stort hjerte bor stadig hjemme hos mor, da en kvinde pludselig begynder at vise interesse for ham. Eller er det nu også interesse?
FULDENDT ENKELT
Dagur Kári rykker med sin fjerde spillefilm hjem til Island og præsterer et nordatlantisk mesterværk: fuldendt enkelt og rørende.

Et ensomt gemyt
Den svært overvægtige Fúsi er midt i fyrrerne og bor stadig hjemme hos mor. Han passer sit arbejde med bagagehåndteringen i lufthavnen og er ellers et ensomt gemyt uden mange venner.

Gavmild & kærlig
Da han pludselig oplever, at kvinden Sjöfn viser interesse for ham, blomstrer hans store hjerte, og han overøser hende med gavmildhed og kærlighed uden at vise tegn på andet end ønsket om venskab.

For godt til at være sandt?
Fúsi er meget genert, og for ham er opmærksomheden ny. Han tør ikke helt tro på det, og måske er det også for godt til at være sandt.

Dyb & bevægende
Det står hurtigt klart, at filmen er både dyb og bevægende. Det mærker man fra første scene, hvor Gunnar Jónsson i den på mange måder store hovedrolle er fuld af den nødvendige indlevelse.

Dragende drivkraft
Dagur Kári skrev fra starten filmen specielt til Gunnar Jónsson. Ingen andre ville have kunnet udfylde hovedrollen, og man mærker da også den unikke sammensmeltning med rollen som en helt igennem dragende drivkraft filmen igennem.

Varmt portræt
Filmen er ualmindelig varm i sit portræt af isolationen som anderledes og overvægtig. Det smerter helt ind i hjertet, når Fúsi bliver voksenmobbet på arbejdet, eller afvist i døren af Sjöfn efter alt det arbejde, han har lagt i at gøre hende glad.

Bittersød humor
Samtidig understøtter en bittersød humor de alvorstunge begivenheder, hele tiden afdæmpet og afbalanceret til filmens helt egen smukke rytme.

Højdramatisk indadvendthed
Musikken dukker op i afmålte små enklaver og er sjældent en medspiller i handlingen. Kári har flot indfanget Reykjaviks nordlige melankoli uden at vise byen fra nogen særligt farvet vinkel. Den vilde natur er kun en medspiller i form af vinterstormvejr, men det er til gengæld et meget kraftfuldt virkemiddel, der understøtter filmens intenst højdramatiske indadvendthed.
Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Fúsi

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
2015, Island, Drama, 94 min
Dansk titel: Virgin Mountain
Instr: Dagur Kári Prod: Agnes Johansen, Baltasar Kormákur  Manus: Dagur Kári  Foto: Rasmus Videbæk  Klip: Olivier Bugge Coutté, Andri Steinn  
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.