3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Frygtelig lykkelig
Efter at have gjort i nælderne i København, sendes en betjent til Sønderjylland, hvor der venter ham voldsomme udfordringer.
PROVINS-TRAGEDIER
Som perler på en snor serveres den ene provinstragedie efter den anden, taget fra forfatteren Erling Jepsens surt sammenbidte sønderjyske barndomshelvede og ført ud i levende billeder af hans makker, instruktøren Henrik Ruben Genz.

Surt sammenbidt
Surt sammenbidt er en del af Erling Jepsens offentlige identitet; et helvede fra hans sønderjyske fortid, som han i de senere år har valgt at offentliggøre i sine romaner.

Uendeligt meget smerte
Der er så uendeligt meget smerte i den lille sønderjyde, men i stedet for at forsøge at ryste den af sig og processe sig videre, har han valgt den psykologisk farlige taktik i stedet at smelte sammen med den og dele den med store dele af verden.

Det kan den smerte-sultne seer så glæde sig over: for i en historie som "Frygtelig lykkelig" er der guf og ved på bålet til en fordømmelse af det formørkede Jyllands indavlede bondsk- og dumhed.

Politibetjenten Robert har trukket en pistol og truet sin kæreste hjemme i København. Nu er han havnet langt ude på landet i Sønderjylland, hvor han skal forsøge at genvinde sin uniform-form.

Men i lilleputlandsbyen viser udfordringerne sig langt større end først antaget. Der er en klæbrig magt bag det bondske ydre: en sønderjydens mojn-mose, der trækker enhver kjøvenhavner med ned i dyndet.

Filmen er ikke uventet en genremæssig sammensmeltning, et klassisk miks af sort, socialrealistisk drama og ironisk humor.

På forhånd afvæbnende
Således på forhånd afvæbnende er filmen nemmere at sluge. Den rendyrkede dystre form kan det danske publikum åbenbart ikke tåle; dette må skyldes årtiers fodring med lystspil.

Selvom sammenligningen er hård, har "Frygtelig lykkelig" ikke så lidt til fælles med Ole Bornedals skud i sønderjydebøssen, Fri os fra det onde (2009).

Den tomhjernede bonderøv
Begge film dyrker den surtlugtende, skjult pædofile, mishandlende og tomhjernede bonderøv som billedet på det hemmelige Danmark, det som ingen kender, sandheden bag den polerede overflade.

Knep og slå ihjel!
Det hele handler dybest set om at kneppe og slå ihjel: med æren i behold - og jo længere man kommer ud i de små samfund, jo vigtigere er det at efterleve dette dogme. Ellers kommer bonderøvene efter dig og knepper dig og slår dig ihjel.

"Frygtelig lykkelig" er dog klart et par hak bedre end Bornedals skamklamme og selvhævdende film.

Jysk sump-drama
Det er dog svært at få øje på, hvad der skulle gøre dette jyske sump-drama til den helt store prisvinder: publikum og anmeldere er generelt faldet bagover i begejstring over den Jepsen’ske underfundighed udi følelsesmæssig voldtægt.

Men det er ikke noget særligt. Filmen er skæv, barsk og sort. Skuespillet følger dette uden prangende præstationer. Humoren er forudsigelig, på nær katten, der mjaver ’mojn’ - filmens bedste øjeblik!

At historien er baseret på virkelige hændelser skaber ikke bedre hul igennem til en ægte filmoplevelse.

Et hav af musik
Henrik Ruben Genz anvender stadig et hav af musik og et summende lyddesign, særligt når begivenhederne virkelig brænder på.

For en sikkerheds skyld serveres dog også feel good-musik, hvis man skulle bide unødvendigt negle over en mulig følelsesmæssig eksplosion.

Enkelte fotografiske skud af sønderjydernes landskab vil stå tilbage som mindeværdige.
Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Frygtelig lykkelig

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Frygtelig lykkelig
Instr: Henrik Ruben Genz Prod: Tina Dalhoff, Thomas Gammeltoft  Manus: Henrik Ruben Genz, Dunja Gry Jensen  Baseret på: roman af Erling Jepsen  Foto: Jørgen Johansson  Klip: Kasper Leick  Mus: Kåre Bjerkø  
Medvirkende:
Jakob Cedergren (Robert Hansen)
Lene Maria Christensen (Ingerlise Buhl)
Kim Bodnia (Jørgen Buhl)
Lars Brygmann (Dr. Zerleng)
Anders Hove (Købmand Moos)
Jens Jørn Spottag (Politimester)
Henrik Lykkegaard (Præst)
Bodil Jørgensen (Bartender)
Peter Hesse Overgaard (Helmuth)
Niels Skousen (Hansi)
Lars Lunøe (Nissum)
Sune Geertsen (Øko Tage)
Mathilde Maack (Dorthe)
Ahn Le (Fru Købmand Moos)
Taina Anneli Berg (Lone)
Kenn Bruun (Svend)
Mads Ole Langelund Larsen (Knud)
Joakim Schierning (Jannik)
Bent Larsen (Betjent)
Thorkild Demuth (Naboen)
Puk Scharbau (Hannes stemme (Stemme))
Priser:
BD, Bedste birolleskuespiller (Bodnia)
BD, Bedste skuespillerinde (Lene Maria Christensen)
BD, Bedste skuespiller (Cedergren)
BD, Bedste danske film
BD, Bedste fotografering
BD, Special Award: Kåre Bjerkø (Musik)
BD-N, Bedste birolleskuespiller (Brygmann)
RB, Bedste manuskript
RB, Bedste skuespiller (Cedergren)
RB, Bedste instruktion
RB, Bedste fotografering
RB, Bedste sang (Kira Skov: "Riders of the freeway")
RB, Bedste skuespillerinde (Lene Maria Christensen)
RB-N, Bedste scenografi
RB-N, Bedste originale musik
RB-N, Bedste kostumier
RB-N, Bedste birolleskuespiller (Brygmann)
RB-N, Bedste klipper
RB-N, Bedste sminkør
RB-N, Bedste lyd
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.