3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Holocaust (tvs)
En jødisk familie opløses og forsvinder i hænderne på nazisterne, der er i gang med "den endelige løsning".
SENTIMENAZISME
Den sikre vej til snotkluden i tilgangen til jødeudryddelsen finder man selvsagt i hænderne på Tv-instruktøren Marvin J. Chomsky.

Der er skåret ind til benet: primaldramatikken lever i bedste velgående. Der er tale om en stor centrifuge af gråd, sorg, frygt, flugt, sex og magt.

Seriel dramatik
Serien er gammeldags og sentimental i sin måde at præsentere det kendte tema på, måske en af de mere koncentreret stereotype præsentationer, netop i kraft af sin serielle dramatik, hvor persongalleriet og de enkelte stemninger pensles ud igen og igen og igen.

Chomskys instruktion lægger op til overspil og violiner i en grad, så det bliver seriens varemærke. Det er det, vi genkender den på forbinder den med.

Primaldramatik
En lang række kendte og mindre kendte skuespillere har hver især sin relativt centrale placering i seriens primaldramatiske opbygning. Hovedvægten er på den jødiske familie Weiss, der er en velstående berlinerfamilie, der oplever nazismen på egen krop og sjæl.

Men begivenhederne ses også gennem nazisternes optik - trygt og godt i en opstilling, hvor den centrale præsentation har en umiddelbar modsætning: fx de gode mod de onde.

Pansret underholdning
Når de fem gange halvanden time alligevel udgør en form for pansret underholdning skyldes det primært den simple og uforpligtende fortællestil, der omkredser de etisk og historisk set komplekse temaer.

Begivenhederne er til at gennemskue, der opstår absolut ingen pludselige overraskelser. Og den egentlige uudtømmelige fascinationskraft ved nazismens "endelige løsning" kan hjælpe selv den mest slibrige sentimentalisme lidt på vej.

Let undervisning
De historiske fakta er såmænd saglige nok, og derfor kan serien for en nybegynder eller meget rørstrømsk seer fungere som let undervisning.

Tag vare på Morton Goulds ekstravagant ørehængende musik. En sand tåreperser for udvidet kammerorkester.
Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Holocaust (tvs)

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Holocaust (tvs)
Instr: Marvin J. Chomsky Prod: Robert Berger  Manus: Gerald Green  Foto: Brian West  Klip: Alan Heim, Craig McKay, Robert M. Raitano, Stephen A. Rotter, Brian Smedley-Aston  Mus: Morton Gould  
Medvirkende:
Meryl Streep (Inga Helms Weiss)
James Woods (Karl Weiss)
Joseph Bottoms (Rudi Weiss)
Rosemary Harris (Berta Palitz Weiss)
Sam Wanamaker (Moses Weiss)
Tom Bell (Adolf Eichmann)
Tovah Feldshuh (Helena Slomova)
Tony Haygarth (Heinz Muller)
Ian Holm (Heinrich Himmler)
Lee Montague (Uncle Sasha)
Michael Moriarty (Erik Dorf)
Deborah Norton (Marta Dorf)
George Rose (Lowy)
Robert Stephens (Uncle Kurt Dorf)
David Warner (Reinhard Heydrich)
Vernon Doubtcheff (Karp)
Nigel Hawthorne (Oldendorf)
T.P. McKenna (Colonel Blobel)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.