3454 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Twin Peaks [1. Season] (tvs)
En ung kvinde findes myrdet i lokalsamfundet "Twin Peaks". En FBI-agent tilkaldes, og en storstilet efterforskning sættes i værk.
KULT FOR DEN KRÆSNE
Her er alverdens stemninger samlet i et ganske unikt kompendium. Men stemningerne står ikke nødvendigvis alene. I David Lynchs univers kan humor og alvor, tragedie og fest, uhygge og komedie sagtens arbejde sammen.

Grotesk & ubarmhjertig
"Twin Peaks" er en både grotesk og ubarmhjertig historie, hvor stort set alle medvirkende kandiderer til den uofficielle titel som 'verdens særeste eksistens'. Men det ubarmhjertige der helt naturligt ligger i en sag om mord gøres af David Lynch til en farce ud over det sædvanlige i kraft af de omtalte stemningsblandinger og sære eksistenser.

Raffineret blandingsprodukt
Personlighederne udgør i sig selv en enorm underholdningsværdi: Afsnit for afsnit udbygges kendskabet til den hær af mennesker, der befinder sig på kanten af afgrunden; vakler mellem flere personligheder eller bare taler med et stykke brænde.. Alle personligheder er et raffineret blandingsprodukt af David Lynchs og medforfatter Mark Frosts unikke fantasi.

Egen visuel stil
Rent fotografisk befinder vi os på tv-niveau og ikke i Lynchs typiske format. Alligevel fornægter de stramme kompositioner sig ikke, og "Twin Peaks" bliver teknisk mere interessant end de fleste langt mere teknisk ambitiøse serier. Serien udvikler sin egen visuelle stil, der ikke er til at tage fejl af. Den kan næsten sælges under eget varemærke.

Mellem drøm & ”virkelighed”
Historien befinder sig næsten konstant på en vippe mellem drøm og noget vi kunne kalde ”virkelighed”. Vi har en grundhistorie at gå ud fra, nemlig mordet på den unge kvinde, Laura Palmer, der var en af lokalsamfundets mest elskede og beundrede eksistenser.

Op i sømmene
Da specialagent Agent Dale Cooper fra FBI tilkaldes, begynder det lokale samfund så småt at gå op i sømmene. Cooper er ikke nogen helt almindelig agent, og hans fremgangsmetoder er mildt sagt unikke.

Sammen med den lokale sherif finkæmmer Cooper lokalsamfundets store og sære personligheder. På den måde kommer han hurtigt ind i alle forviklingerne, der naturligt ligger bag de mange Twin Peaks-indbyggeres facader.

Alle er mistænkt
Sporene peger efterhånden i en bestemt retning, og Cooper begynder at kunne udelukke mistænkte. Som udgangspunkt er alle jo mistænkt. Men det bliver ikke let at komme en opklaring nærmere, for sporene sløres, og Cooper distraheres.

Særeksistenser med pondus
Fremragende skuespillere giver særeksistenserne fuld pondus. Kyle MacLachlan er aldrig set bedre: Med en finurlig blanding af bizart tør humor og en smittende alvor med overnaturlige undertoner giver MacLachlan alt, hvad han har i sig.

Skønt afdæmpet
Michael Ontkean er skønt afdæmpet som en af seriens meget få næsten almindelige eksistenser som medløbende sherif, der lærer hen ad vejen men måske ikke helt forstår - og med god grund!

Et stykke brænde som kæledyr
Et par af David Lynchs kendinge helt tilbage fra Eraserhead (1977) er også med i skønne biroller: Jack Nance kan opleves som underkuet savværksbestyrer, Catherine E. Coulson er vidunderlig som "The Log Lady" - kvinden der altid bærer rundt på et stykke brænde som "kæledyr".

Komisk-vanvittig fremtræden
I Russ Tamblyn har Lynch fundet en fantastisk skuespiller til at fremstille den mildest talt absurde psykiater, Lawrence Jacoby. Magen til komisk-vanvittig fremtræden kan man næsten kun drømme sig til: De tofarvede briller i rød og blå er fabelagtige..

Seriens på én gang største og mindste rolle besiddes af Sheryl Lee. Hun er nemlig den myrdede Laura Palmer. Til gengæld leverer Lee en overbevisende præstation som det hjælpsomme og stærkt smilende familiemedlem, Madeleine.

Følelsesmæssigt stærkt vaklende
Sheriffens følelsesmæssigt stærkt vaklende men gennemsympatiske vicesherif, Tommy Hill spilles med fuld indlevelse af Michael Horse. Ray Wise portrætterer den stærkt sørgende far, Leland, helt fantastisk, ligesom Kimmy Robertsons portræt af den bundnaive og øretæveindbydende kontordame hos sheriffen er i særklasse.

Seriens sexede, påtrængende og dominerende kvinder i snart sagt alle aldre spiller en afgørende rolle.
Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Twin Peaks [1. Season] (tvs)

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1990, USA, Mystik, 419 min
Dansk titel: Twin Peaks [1. sæson] (tvs)
Instr: David Lynch Prod: Gregg Fienberg, Harley Peyton  Manus: Tricia Brock, Robert Engels, Mark Frost, Scott Frost, David Lynch, Harley Peyton, m.fl.  Foto: Frank Byers, Ronald Víctor García (pilot)  Klip: Duwayne Dunham, Toni Morgan, Jonathan P. Shaw, Mary Sweeney, Paul Trejo  Mus: Angelo Badalamenti, David Lynch (additional)  
Medvirkende:
Kyle MacLachlan (FBI Special Agent Dale Cooper)
Michael Ontkean (Sheriff Harry S. Truman)
Mädchen Amick (Shelly Johnson (Waitress at the Double R Diner, Married to Leo Johnson))
Dana Ashbrook (Bobby Briggs (Laura's Boyfriend))
Richard Beymer (Benjamin Horne (Owner of the Great Northern Hotel))
Lara Flynn Boyle (Donna Hayward (Laura Palmer's Best Friend))
Sherilyn Fenn (Audrey Horne)
Warren Frost (Dr. William Hayward)
Peggy Lipton (Norma Jennings (Owner of the Double R Diner))
James Marshall (James Hurley (Laura Palmer's Secret Boyfriend))
Everett McGill (Big Ed Hurley (Owner of Big Ed's Gas Farm))
Jack Nance (Pete Martell (Foreman at the Packard Sawmill))
Kimmy Robertson (Lucy Moran (Receptionist))
Ray Wise (Leland Palmer (Laura's father))
Joan Chen (Jocelyn 'Josie' Packard)
Piper Laurie (Catherine Packard Martell/Mr. Tojamura)
Eric DaRe (Leo Johnson (Truck Driver with a bad temper, Married to Shelly))
Harry Goaz (Deputy Andy Brennan)
Michael Horse (Deputy Tommy 'Hawk' Hill)
Sheryl Lee (Laura Palmer/Madeleine 'Maddy' Ferguson)
Russ Tamblyn (Dr. Lawrence Jacoby (Psychiatrist))
Gary Hershberger (Mike 'Snake' Nelson)
Don S. Davis (Major Garland Briggs)
Mary Jo Deschanel (Eileen Hayward)
David Patrick Kelly (Jerry Horne)
Wendy Robie (Nadine Butler Hurley)
Grace Zabriskie (Sarah Palmer (Laura's Mother))
Chris Mulkey (Hank Jennings)
Ian Buchanan (Richard 'Dick' Tremayne)
Catherine E. Coulson (Margaret Lanterman, The Log Lady)
Miguel Ferrer (FBI Forensic Specialist Albert Rosenfield)
David Lynch (FBI Regional Bureau Chief Gordon Cole)
Charlotte Stewart (Elizabeth Briggs)
Michael J. Anderson (The Man From Another Place)
Frank Silva (Killer Bob)
Jill Rogosheske (Trduy Chelgren)
Victoria Catlin (Black Rose 'Blackie' O'Reilly)
Heather Graham (Annie Blackburn)
Al Strobel (Philip Michael Gerard, 'Mike' the One-Armed Man)
Kenneth Welsh (Windom Earle)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.