4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bridge on the River Kwai, The
En hær af britiske krigsfanger sættes til at bygge en enorm bro.
BRITISK STOLTHED
En af de helt store filmklassikere er uden tvivl dette uforligneligt storslåede krigsdrama instrueret af David Lean. Overbevisende i hver en indstilling, teknisk på meget højt niveau, skuespil i særklasse flot, filmning usvigeligt smuk.

Særlig støbning
Roserne er mange og fuldt ud berettigede. Det er en film af en særlig støbning, filmet hovedsaglig on location med et troværdigt resultat. Samtidig placerer historien sig langt fra mange øvrige Anden Verdenskrigs-historier. Ingen dominans af eksplosioner og larm i gaden.

Kvikket op i 1985
Filmen har ikke tabt ved at blive "kvikket lidt op" i 1985, hvor den bl.a. er blevet udstyret med en udmærket surround-lydside.

Den engelske officer Nicholson og hans mænd er blevet taget som krigsfanger af japanerne, der nu kræver, at englænderne bygger en bro over floden Kwai.

Britisk stolthed
Den britiske stolthed udelukker dog i første omgang samarbejde, og det giver den japanske officer Saito onde drømme.

Efter lang sej kamp lykkes det den engelske officer at overbevise japaneren om, at englænderne skal have hele bestemmelsen over brobyggeriet, men så gås der også til opgaven med fuld entusiasme, og broen tager hurtigt form.

Uheldigt heldig funktion
Men i mellemtiden er der skabt røre i englændernes bagland over denne bros tilblivelse, da den jo har en uheldigt heldig funktion for fjenden, og man planlægger at skyde den i sænk, endnu før den er blevet taget i brug.

Behageligt afdæmpet
Filmens opbygning er behageligt afdæmpet, hvilket på bedste vis sætter lidt mere hjerne bag spændingen.

Glimrende skuespil
De fremtrædende roller besiddes fornemt af store, stærke navne, men helt ned i mindste birolle finder man glimrende skuespil, der ingenlunde er smurt i Hollywood-amerikanisering.

Det er næsten som om, filmen er kørt igennem et "anti-americana"-filter, hvilket jo må siges at være et klart positivt skudsmål!

Smuk fotografering
Nyd den fabelagtigt smukke fotografering, men forsøg at lukke lidt af over for Malcolm Arnolds brutalt overdimensionerende filmmusik. Den passer slet ikke ind i billedet, men netop musikken til denne film skabte Arnold verdensberømmelse.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Bridge on the River Kwai, The

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Broen over floden Kwai
Instr: David Lean Prod: Sam Spiegel  Manus: Carl Foreman, Michael Wilson  Baseret på: Pierre Boule  Foto: Jack Hildyard  Klip: Peter Taylor  Mus: Malcolm Arnold  
Medvirkende:
William Holden (Shears)
Alec Guinness (Col. Nicholson)
Jack Hawkins (Maj. Warden)
Sessue Haykawa (Col. Saito)
James Donald (Maj. Clipton)
Percy Herbert (Grogan)
Harold Goodwin (Baker)
Priser:
GG, Bedste instruktør
GG, Bedste skuespiller (Guinness)
GG, Bedste film
GG-N, Bedste birolleskuespiller (Hayakawa)
AA, Bedste musik
AA, Bedste klipning
AA, Bedste fotografering
AA, Bedste instruktør
AA, Bedste skuespiller (Guinness)
AA, Bedste film
AAN, Bedste birolle skuespiller (Hayakawa)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.