Fahrenheit 451 (1966)

    I en væmmelig fremtid bliver bøger forbudt, da de efter myndighedernes mening kan have en skadelig virkning på deres læsere.


    DEN FORBUDTE LÆSNING

    Francois Truffauts fremtidsbillede i "Fahrenheit 451" er på samme tid absurd og frastødende, vedkommende og originalt. Menneskene er skøre og utilregnelige, så hvem ved, hvad de pludselig finder på..

    Alternativ brandmand
    I "Fahrenheit 451" (temperaturen, hvorved bøger brænder) befinder vi os et godt stykke ude i fremtiden (måske nogenlunde i '90-erne, da filmen er fra '66). Hér er en brandmand ikke længere én, der slukker brande og redder katte ned fra høje træer.
     

    Bøger skal brændes!

    En brandmand har til opgave at brænde alle bøger, for i dette samfund er bøger helt forbudt. Man mener nemlig, at skønlitterære bøger er skadelige, da de ikke indeholder noget sandt, mens faglitterære bøger bør brændes, for at folk ikke skal blive unødigt skræmt, fx af hvordan rygning kan give lungekræft.
     

    Masser af teknisk gear

    Montag er en sådan "brandmand", og han er tilsyneladende godt tilfreds med sit arbejde. Han bor sammen med sin yndige kone Linda, der mest af alt går op i tv og storskærme på væggene hjemme i stuen.
     

    En forfremmelse i vente

    Montag står til at blive forfremmet på jobbet, og i den forbindelse vil Linda gerne have en ekstra storskærm. Men da Montag møder den friske og kultiverede kvinde Clarisse, begynder hans holdninger til bogbrænderiet så småt at ændre sig. Han begynder selv at smugle bøger hjem for at læse i dem.

    Spændende & motiverende
    Francois Truffaut instruerer med en veludviklet sans for æstetik. Filmen fungerer upåklageligt, og historien udvikler sig hele tiden i en spændende og motiverende retning.

    Ud i ekstremerne
    Desværre er der for mange sekvenser, der bliver kørt ud i ekstremerne, fx kan en pointe blive gentaget flere gange, som om tilskuerne var tungnemme.

    Glimrende spil

    Skuespillet er glimrende, i særlig grad spiller Oskar Werner suverænt. Nicolas Roeg, der siden selv har markeret sig som instruktør, har givet filmen et delikat fotografisk særpræg, og den store filmkomponist Bernard Herrmann har skrevet nogle rigtig gode og humoristiske temaer, der sætter mange af scenerne lidt i perspektiv.



    Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1966, Storbritannien, Science Fiction, Drama, 108 min.

    Dansk titel: Fahrenheit 451
    Instr: François Truffaut Prod: Lewis Allen Manus: Francois Truffaut, Jeam-Louis Richard, David Rudkin, Helen Scott Foto: Nicolas Roeg Klip: Thom Noble Mus: Bernard Herrmann