Only Lovers Left Alive
Only Lovers Left Alive
Dansk titel: Only Lovers Left Alive

Karakter: Karakter: 3Karakter: 3Karakter: 3Karakter: 3Karakter: 3Karakter: 3Karakter: 3

År 2013
Lyd SS
Tid 123 min.
Genre Komedie
Land Storbritannien
Instruktør Jim Jarmusch
Manuskript Jim Jarmusch
Producer Reinhard Brundig, Jeremy Thomas
Baseret på -
Foto Yorick Le Saux
Klip Affonso Gonçalves
Musik Jozef van Wissem


Medvirkende
Tilda Swinton (Eve)
Tom Hiddleston (Adam)
Anton Yelchin (Ian)
Mia Wasikowska (Ava)
Jeffrey Wright (Dr. Watson)
John Hurt (Christopher Marlowe)


Priser
CAN, Cannes Soundtrack Award
CAN-N, Palme d´Or-nominering



To lyssky elskende genfinder hinanden i en moderne verden, hvor det er svært at være vampyr. Sammen forsøger de at klare sig til dagen og blodvejen.


KREATIV TURBULENS
Man fristes til at sige endnu en Jarmusch-komedie i Guldpalme-konkurrence. Ikke med et dybt suk, men alligevel. Den skæve instruktør og hans skæve komedier afføder skæve smil, men "Only Lovers Left Alive" er ikke meget andet end mere blod på en klassisk vampyrfortælling.

Ikke lige ud ad landevejen
Det er selvfølgelig langt fra lige ud ad landevejen - for det er jo Jarmusch. Og således fortælles historien om de moderne vampyrer Adam og Eve (Tom Hiddleston & Tilda Swinton) da også ganske særegent, men i helheden uden de store overraskelser.

Lokal blodpusher
De to vampyrer har måttet tilpasse sig verden udenfor gennem flere århundreder, og i det 21. århundrede er der nye udfordringer. Til gengæld er det muligt at købe sig til blod, når blot man har en pusher på det lokale sygehus.

Foretrækker mørke
"Only Lovers Left Alive" er konstrueret, så det fra start ikke er vampyrhistorien, der er central. Langt hen ad vejen er det blodige tema ufortalt og overladt til fantasien. Adam er den depressive musiker, der foretrækker mørket og isolationen, men da han bestiller en kugle i hårdt træ til sin pistol, fornemmer man, hvor det bærer hen.

Kreativ turbulens
Jarmusch mikser sine stemninger med kreativ turbulens, fra det blege vampyransigt til det sagligt blodige tandsæt er filmen i ekstravagancens eventyrlige verden, med et gyserkomisk fortegn.

Wauw-effekt
Men der er mere wauw-effekt end substans i hele idéen og dens eksekvering. Nogen identifikation med de lyssky protagonister kommer man i hvert fald ikke i nærheden af, og Jarmuschs univers er en formøvelse frem for alt.

Form over indhold
Tilda Swinton & Tom Hiddleston har fine øjeblikke som de elskende blodsugere. Her går alting meget langsomt. Faktisk fortælles hele filmen i et ualmindelig langsomt tempo, hvilket nok havde været elegant, hvis form og indhold smeltede sammen.

Tangerer det teatralske
Men med sine lidt over to timers spilletid opleves "Only Lovers Left Alive" som en nærved endeløs kavalkade af kreativt iscenesatte skæve idéer, ofte musikunderlagt med Josef van Wissems tunge toner, og i et skuespil, der tangerer det teatralske.


Anmeldt af Tobias Lynge Herler


© 1992-2016 Philm.dk