Guess Who´s Coming to Dinner
En sort mand og en hvid kvinde har forelsket sig, men hvordan reagerer deres forældre?
FINT LILLE FORDOMSOPGØR
I 1967 modtog denne dramatiske lille komedie to Oscars: en for manuskriptet og en for Katharine Hepburns præstation.

I dag vil filmen for de fleste nok fremstå som en sjov lille manifestation på racismens tilbagetog i 60'erne: en smule gammeldags og komisk i moderne perspektiv, men ærlig og let tilgængelig.

Der er sket det "uheldige", at rigmandsdatteren Joanna (Katharine Houghton, i øvrigt Hepburns real-life niece) har forelsket sig i en sort læge, John Prentice (Sidney Poitier) - og han i hende.

Glædesstrålende ankommer datteren til forældrenes mondæne villa i San Fransisco - og de gamle bliver umiddelbart dybt chokerede og er i syv sind. Men de lader sig bløde op - og det er nødvendigt, da parret agter at rejse mod Østrig samme aften og lade sig gifte i Europa.

For at krydre beslutningsprocessen yderligere melder Prentices forældre deres ankomst til de kommende svigerforældre (uvidende om svigerdatterens hudfarve), og nu kan det nok være, at snakken går..

Blottet for melodramatik
Filmen er vittig og stort set blottet for melodramatisk. Man fornøjer sig over det udmærkede skuespil, selvom mange af rollerne er tyndt skrevne. Kulissen med stort K er mere kitschet end kikset og nagler sig fast på nethinden.

Filmen blev Spencer Tracys sidste. Han døde senere samme år.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2012
Udskriftsvenlig udgave