Deer Hunter, The
En gruppe Vietnamkrigere med for stedse ødelagte sjæle tager sammen ud for at jage vildt.
BRUTALT OG RYSTENDE
Et brutalt og ucensureret billede af Vietnam-krigen i bjergtagende billeder og med storslået skuespil over hele linjen. Det er beundringsværdigt, så kraftfulde præstationer skuespillerne kan levere.

Tre "akter"
"The deer hunter" er på en måde opdelt i tre akter. Første akt er en meget udførlig miljøbeskrivelse på lige knap en times tid. Her lærer man meget præcist karaktererne at kende på godt og ondt.

Mandetur i bjergene
Hovedpersonerne Michael, Steven, Nick og deres brogede arsenal af venner. Vi følger dem i tykt og tyndt og stifter bekendtskab med selv de mindste svagheder hos hver enkelt. Første akt kulminerer i en ustyrligt smukt fotograferet mandetur op i bjergene. Her skal vennerne på hjortejagt.

Krigens ubarmhjertighed
Straks efter klippes der brutalt til krigens ubarmhjertighed i Vietnam. Steven, Nick og Michael er taget til fange af en gruppe bizarre vietnamesere, som ynder at lade fangerne spille russisk roulette. Kun lige på et hængende hår lykkes det for amerikanerne at slippe med skrækken.

Hårrejsende billeder
Efter disse hårrejsende billeder fra krigens ækle hjerte vender vi i tredje akt tilbage til USA for at følge det svære efterspil: Veteranernes hverdag er blevet et helvede - meget naturligt ovenpå alle disse vanvittigt umenneskelige begivenheder.

Bizar roulette
Michael vender alene tilbage til landsbyen, hvor Nicks kæreste Linda venter nervøst. Det viser sig, at Nick er blevet tilbage i Vietnam - totalt spoleret og åndsfraværende - for dagligt at være deltager i den bizarre russisk roulette.

Steven sidder bitter i kørestol på et veteranhospital. Det bliver nu Michaels mission sent i filmen at rejse tilbage til Vietnam for at forsøge at få Nick på ret kurs igen.

Omfattende
Filmen er meget omfattende. Dens miljø- og personbeskrivelser er fabelagtige, der er heller ikke et ondt ord at sige om teknikken.

Koncentrationskrævende
Det kan dog være lidt svært at holde koncentrationen samtlige tre timer. Måske mest fordi de tre akter synes lidt for selvstændige. Man får aldrig rigtig en helhedsfornemmelse ud af filmen.

Flotte billeder
Det første akt er for langt i forhold til aktionen i krigen. Det man må nyde i fulde drag er det magnifikke skuespil og de flotte billeder.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2012
Udskriftsvenlig udgave