Das Leben der Anderen (2006)

    Da en magtfuld kulturminister i Østtyskland forelsker sig i en kvinde, beordres stasiagtenten Wiesler til at overvåge hendes mand og lejlighed.


    OVERVÅGNING I WIDESCREEN

    Hårdt optrukne linjer mellem de gode og de onde præger Florian Henckel von Donnersmarcks prisbelønnede storfilm "Das Leben der Anderen". Stasiagtenten Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) lever et forfærdelig indebrændt og kærlighedsløst liv med base i en iskold og minimalistisk indrettet lejlighed med summende kunstbelysning på ellevte sal. Dette står i bevidst og kraftigt stemningsforstærkende kontrast til den mand, han så indædt overvåger.
     

    En vellidt mand

    Kunstneren, digteren, den vellidte og smukke mand Georg Dreyman (Sebastian Koch), der har et velfungerende og stimulerende kærlighedsliv, bor i en lækker og varm herskabslejlighed med behagelig og beroligende belysning.
     

    Elektronisk udstyr

    Stasiagenten udfører med glæde ordren fra en magtfuld kulturminister, der gerne vil have fingre i Dreymans kone. Hele udstyret sættes op i Dreymans lejlighed, og agent Wiesler indtager loftsrummet med hovedtelefoner og elektronisk udstyr til langt op over begge ører, mens han langsomt - men sikkert - drages mere og mere af parret nedenunder. Kan han holde sin professionelle skanse?

    Skisma på understøttelse
    Musikken indtræder i blokke af melankoli og understøtter på bedste Hollywoodvis de svære etiske skismaer filmen igennem. Kameraet fører os samtidig tættere og tættere på stasimanden, mens han sidder og bliver helt rørstrømsk, da kunstneren i lejligheden under ham gennem hovedtelefonerne er ved at tage afsked med sin kone.
     

    Yderst kalkuleret musik

    Der er tale om sart harmonisk og yderst kalkuleret musik, der gennem hele produktionen snarere giver filmen et troværdighedsproblem end underbygger og støtter. Autenticiteten i hele overvågningsskismaet må på lydsiden vel menes at ligge netop i overvågningens egne tavse verden.

    Kommerciel skabelon
    Der er gjort meget ud af at skabe så knivskarpe og virkelighedstro billeder som muligt, enhver indstilling er skabt efter en tydeligt kommercielt tænkt skabelon, der læner sig tæt op ad Hollywood og tilsidesætter egentlig kunstnerisk originalitet.
     

    Kunstigt sødende overtræk

    Dette dominerende og i virkeligheden kunstigt sødende overtræk er en klar hæmsko for filmen, der jo gerne vil skildre stasitidens rædsler troværdigt men som ender med at fabrikere en tysk udgave af en Spielbergfilm; helt uden nationalt eller kunstnerisk særkende.

    Velfinancieret udstyrsstykke
    Filmen er et udstyrsstykke, en velfinancieret og dyrt udseende produktion. Hvad filmen måtte forventes at bidrage med til vores forståelse af "stazismens" storhedstid bliver i stedet dybt begravet i knivskarphed og velbevarede Trabanter på gadehjørnerne.
     

    Gennemskueligt ekstatiske spændinger

    Der opbygges helt gennemskueligt ekstatiske spændinger undervejs, men udløsningen udebliver i den fantasiløse iscenesættelse, hvor skuespillet kun er jævnt godt. Tag et nærmere kig på knivskarpheden i filmen - det er dræbende banal instruktion: flot håndværk uden personlighed.



    Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2006, Tyskland, Drama, Thriller, Historie, 137 min.

    Dansk titel: De andres liv
    Instr: Florian Henckel von Donnersmarck Prod: Quirin Berg, Max Wiedemann Manus: Florian Henckel von Donnersmarck Foto: Hagen Bogdanski Klip: Patricia Rommel Mus: Stéphane Moucha, Gabriel Yared
    Priser
    • AA - Bedste udenlandske film
    • BD - Bedste ikke-amerikanske film
    • GG-N - Bedste ikke-amerikanske film
    • GULDB - Bedste udenlandske film
    • RB - Bedste ikke-amerikanske film