3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Cast Away
Da en forretningsmand som eneste overlevende efter et flystyrt driver i land på en øde ø, oplever han tilværelsen fra nye vinkler.
OVERLEVELSENS KUNST
Instruktør Robert Zemeckis har kreeret en overbevisende moderne "Robinson Crusoe"-beretning, stort set fri for overdrevne dramatiske islæt, hidsig underlægningsmusik og farlige kannibaler.

Tom Hanks spiller den travle forretningsmand, Chuck Noland, der til hverdag går meget op i tiden. Hans firmas varemærke er nemlig levering af pakker gerne før tiden, og kæresten, Kelly, forærer ham da også sin bedstefars gamle lommeur i julegave.

Nyt forhold til tiden
Men Chuck tvinges til at ændre sit forhold til tiden, da han som eneste overlevende efter et dramatisk styrt med et af firmaets pakkefly strander på en øde ø i Sydhavet.

Hans eneste selskab er en flok pakker fra flyet, som han først nænner at åbne, da det efter en uges tid virkelig brænder på. Selvom indholdet af pakkerne umiddelbart synes nytteløst, kan Chuck få gavn af dem alligevel.

Overlevelse
Tiden går således med at overleve. Der er ikke de store muligheder for adspredelse på så lille en ø, og efterhånden bliver hver dag en sej kamp for at holde modet oppe.

Tom Hanks formidler troværdigt den almindelige karrieremands møde med den helt ualmindelige situation. Hanks måtte tage 20 kilo på, inden indspilningerne begyndte.

Pause i optagelserne
Han skulle nemlig være kvabset som karrieremand - og efter fire år i isolation på øen skulle han være slank og muskuløs. Derfor holdt man et års pause i indspilningerne. Et år hvor Tom Hanks bare skulle tabe sig og tabe sig, samtidig med at han anlagde sig et kraftigt vagabondlignende skæg.

Omhyggelig beskrivelse
Robert Zemeckis har gjort sig umage for at skabe den størst mulige autenticitet omkring isolationen på øen. Lige fra det første møde med øen nyder man som tilskuer den omhyggelige beskrivelse af selv de mindste detaljer.

I ét med naturen
Vejrligene udgør de største spændinger på øen. I smuk fotografering med gennemarbejdede visuelle effekter og en herlig lyd føler man sig virkelig ét med naturen. Tiden kan i bedste fald læge Chucks nervepirrende situation, og dette skildrer filmen på bedste vis, ustresset og omhyggeligt.

Veludført flystyrt
Flystyrtet ca. en halv time inde i filmen hører til blandt de filmisk mest veludførte nogensinde - det er så hårene rejser sig, bare man taler om det.

Desværre forplumres den helstøbte oplevelse noget af en langtrukket og malplaceret slutning, der står i så skarp kontrast til den store naturoplevelse, at det næsten blænder modbydeligt.
Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Cast Away

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2000, USA, Eventyr, 142 min
Dansk titel: Cast Away
Instr: Robert Zemeckis Prod: Tom Hanks, Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis  Manus: William Broyles Jr.  Foto: Don Burgess  Klip: Arthur Schmidt  Mus: Alan Silvestri  
Medvirkende:
Tom Hanks (Chuck Noland)
Helen Hunt (Kelly Frears)
Nick Searcy (Stan)
Christopher Noth (Jerry Lovett)
Lari White (Bettina Peterson)
Geoffrey Blake (Maynard Graham)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.