3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Barton Fink
Med høje tanker om sig selv i bagagen flytter en manuskriptforfatter til Hollywood, hvor han hyres til at skrive et simpelt manuskript. Men omgivelserne går ham på nerverne.
HÅRDT PRØVET FORFATTER
Brødrene Coen viser med "Barton Fink" endnu engang prøver på deres noget særpægede filmkunst. Hvad der starter som en meget fængende komedie kammer pludselig over i en bizar og absurd verden, hvor kun inkarnerede Coen-fans bliver hængende.

Et bedaget hotel
Manuskriptforfatteren Barton Fink drager til Hollywood med en gigantisk succes i bagagen. I Hollywood indlogeres han og skrivemaskinen på et noget bedaget hotel. Her er det så meningen, at han skal skrive filmmanuskripter i flæng, til at begynde med et simpelt manuskript til en film om brydning.

Tapetet falder ned fra væggene
Men ligeså snart, Barton sætter sig til tasterne, er der op til flere ting i det mystiske hotel, der henleder hans opmærksomhed fra skriveriet. En stortudende nabo, tapet der falder ned fra væggene fulgt af dryppende klister.

Barton Fink kan slet ikke genfinde den gamle inspiration, og da slet ikke efter, at han har mødt naboen, Charlie Meadows, der hurtigt skal blive hans bedste og eneste kammerat i det hollywood’ske.

En sær eksisten
Charlie Meadows er en sær eksistens, der hjælper Barton Fink ud af en voldsom knibe - den knibe, der bliver begyndelsen til filmens absurde side. Herefter forbliver "Barton Fink" en film ude af balance.

Skuespillet er af særdeles høj klasse. Både John Turturro som den famlende forfatter og John Goodman som den mystiske nabokammerat er helt uforglemmelige.

Stil- og genreskift
Når man har sundet sig et par timer over filmens ubegribelige stil- og genreskift kan man godt så småt anerkende Coen-brødrenes idé.
Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Barton Fink

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1991, USA, Drama, 111 min
Dansk titel: Barton Fink
Instr: Ethan Coen, Joel Coen Prod: Ethan Coen  Manus: Ethan Coen, Joel Coen  Foto: Roger Deakins  Klip: Roderick Jaynes  Mus: Carter Burwell  
Medvirkende:
John Turturro (Barton Fink)
John Goodman (Charlie Meadows)
Judy Davis (Audrey Taylor)
Michael Lerner (Jack Lipnick)
Steve Buscemi (Chet)
Priser:
AAN, Bedste Kostumedesigm
AAN, Bedste Scenografi
AAN, Bedste Birolle Skuespiller (Lester)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.