3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Witches, The
En knægt og hans bedstemor oplever heksene på nærmeste hold, da alverdens eksemplarer af den kosteflyvende art mødes til debat på et hotel.
HEKSE-GILDE
Halvanden times besynderlig underholdning af eventyragtig karakter. Filmens målgruppe er hverken børn eller voksne, dertil er den både for uhyggelig og "barnlig".

Det synes mærkværdigt at lave en sådan målgruppeløs film, men måske er der alligevel en mening med det. For trods alt er det en både sprudlende og effektfuld realisering af Roald Dahls roman, der vist nok er tiltænkt barnlige voksne.

Eventyr & grumme sagn
Måske er der alligevel en voksen tilskuerskare, hvis interesse er overnaturlige eventyr og grumme sagn. Og måske er der børn, der er hærdede nok til at kunne klare de realistiske special effects, der omspænder forvandlinger fra menneskeskikkelse til ustyrligt grim (og skræmmende) heks.

I hvert fald er der rigeligt med underholdning i højt tempo, masser af dygtigt udfærdigede effekter samt morsomheder nok til at holde fast i tilskueren.

Efter de fyrige opening credits befinder vi os i et hyggeligt hus i Bergen, hvor en farmor fortæller sit barnebarn, Luke sande heksehistorier.

En heksekonference
Her kommer det også frem, at hun har mistet sin ene lillefinger i kamp med en heks mange år tilbage. Da Lukes forældre omkommer i en bilulykke, tager farmoderen sig af ham. De tager på en slags rekreationsophold på et stort hotel ved vandet i Storbritannien.

Det viser sig, at en hær af hekse hekse er samlet på hotellet for at få gjort noget ved "børneproblemet". Alle børn på det britiske øer skal udryddes!

Lederen af hekseselskabet tolererer ingen slinger i valsen. Hotellets personale tror, at alle damerne er samlet for at bekæmpe børnemishandling, men de tager fejl.

Forvandlet til mus
Luke overværer tilfældigvis heksenes møde og bliver opdaget - og inden længe er han forvandlet til en mus! Nu går det løs, for Luke skulle gerne nå at frelse børnebestanden, men som mus er det hele lidt mere indviklet, især på et tæt befolket hotel.

Alternativ underholdning
Filmen byder på megen alternativ underholdning og et fint udsnit af finurligt skuespil. Således er Anjelica Huston i sit es som den onde heks, og Rowan Atkinson er pænt morsom i rollen som hotellets direktør.

Næse for det eventyrlige
Instruktør Nicholas Roeg har næse for det eventyrlige, og resultatet er en meget festlig og farverig film. Desværre er meget af historien fortalt i et for pussenusset sprog, og enkelte scener er direkte sat op for børn, hvilket igen kan undre, når filmen så absolut ikke er for svage sjæle under 12 år.
Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Witches, The

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Heksene
Instr: Nicolas Roeg Prod: Mark Shivas  Manus: Allan Scott  Foto: Harvey Harrison  Klip: Tony Lawson  Mus: Stanley Myers  
Medvirkende:
Mai Zetterling (Helga)
Jasen Fisher (Luke)
Rowan Atkinson (Mr. Stringer)
Brenda Blethyn (Mrs. Jenkins)
Anjelica Houston (Mrs. Ernst/Grand High Witch)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.