3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

White Fang
En teenagedreng ønsker at starte nyt landsted og bliver gode venner med en ulvehund.
DISNEY-HYGGE
Billedeligt episk familieunderholdning, baseret på Jack Londons roman om Ulvehunden. I filmen er der venligt "udglattet", så de helt små også kan se med.

Teenageren Jack er rejst ud i den store verden, hvor han håber på at finde lykken. I det kolde Alaska vil han finde sin afdøde fars landjord og genopbygge stedet.

En ensom ulveunge
Med en smule besvær får han overtalt den erfarne ekspeditionsleder, Alex, til at tage sig med et godt stykke af vejen over issletterne. Alex har kendt Jacks far, og han ønsker trods alt at hjælpe den unge mand. Imens følger vi en ulvehundemor og hendes lille unge, der, efter at moderen er blevet såret, må klare sig selv.

Således mødes Jack og ulveungen første gang ved et vandhul midt på issletten, men her løber ungen skræmt væk. Siden samler en gruppe indianere ulveungen op og gør den tam.

En trist ulv
Da Jack og Alex noget senere besøger netop disse indianere, møder Jack igen ulvehunden, og han bliver gode venner med den. I byen tvinger en gruppe racister imidlertid indianeren til at forære sin ulvehund bort, og de opdrager den nu til at blive menneskefjendsk og arrig.

Heldigvis får Jack og Alex reddet ulvehunden, inden det går helt galt, og ved Jacks idylliske hytte løber ulvehunden nu glad rundt som et andet kæledyr.

Storslåede billeder af Alaskas smukke natur og en markant musik af Basil Poledouris skaber en svulstig og (børne-)medrivende baggrund for historien.

Lovligt sukret
Der er dog for meget sukret Disney over historien. Dyrene er naturligvis vældigt søde men tydeligt instruerede, og deres "spil" bliver for stift, opstillet og "venten-på-klap-klap-god-hund-hundekiks"-lettelsen.

Ethan Hawke gør det fint i rollen som den smukke dreng, Jack (der langt fra synes gammel nok til at være så voksent fornuftig), og Klaus Maria Brandauer er et af filmens stærkeste kort.

Særdeles børnevenligt
Særdeles børnevenligt drama, men voksne kan også få glæde af filmen, for der er mange dramatiske steder i filmen, der trods alt hæver sig over Disney-stadiet.

Efterfulgt af "White Fang 2".
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
White Fang

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1990, USA, Eventyr, 105 min
Dansk titel: Ulvehunden
Instr: Randal Kleiser Prod: Markay Powell  Manus: Jeanne Rosenberg, Nick Thiel, David Fallon  Baseret på: roman af Jack London  Foto: Tony Pierce  Klip: Lisa Day  Mus: Basil Poledouris  
Medvirkende:
Ethan Hawke (Jack)
Klaus Maria Brandauer (Alex)
Seymour Cassel (Skunker)
Susan Hogan (Belinda)
James Remar (Beauty)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.