4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Where Eagles Dare
På toppen af en stor klippe ligger den tyske Ørneborgen stor og mægtig, og da en flok allierede soldater trænger ind bryder helvede løs.
HAMRENDE SPÆNDENDE
Sjældent set effektivt medrivende krigsfilm. Alistair MacLean har selv på forbilledlig vis skrevet manuskriptet til filmen, baseret på sin egen roman. Læg dertil fremragende skuespil fra bl.a. Richard Burton og Clint Eastwood samt et herligt gennemarbejdet og fantastisk troværdigt teknisk arbejde.

Det siger noget om filmens kvalitet, at man kan se den igen og igen uden at blive træt af dens 149 minutters spilletid. Man er simpelthen revet med fra start til slut, og tiden flyver af sted.

Fængslende omgivelser
Det har ikke mindst noget med de fængslende omgivelser, historien udspiller sig i, at gøre. Den nærmest eventyragtige borg, der ligger højt på toppen af et bjerg, og hvortil og fra man kun kan komme med svævebane eller helikopter.

Ondskaben hersker
Og på dén borg hersker ondskaben - nazisterne. Spændingen er således koncentreret om, at en gruppe allierede soldater, ledet af den erfarne John Smith, skal forsøge at trænge ind på Ørneborgen, som den kaldes, og befri en amerikansk general.

Først skal gruppen gøre en masse forberedelser, således at flugten fra borgen bagefter kan forløbe "sikkert". Derefter kan de koncentrere sig om at trænge ind i den nazilandsby, der grænser op til foden af borgbjerget.

Herfra sendes først en "uægte" tjenestepige op, og senere er det Smith og hans mænds tur - ovenpå svævebane-kabinen. Hen ad vejen viser det sig, at de fleste britiske hjælpesoldater i gruppen er dobbeltagenter, og Smith tager dem til fange.

Nervepirrende effektivt
Efter en nervepirrende, effektivt medrivende flugtsekvens, kan filmen forme sin slutning; den øverstbefalende hjemme fra Storbritannien afsløres som en forræder og må hoppe ud fra flyet for at undgå en smertefuld retssag.

Rygende spænding
"Where Eagles Dare" er rygende spændende, betagende smuk, ud over det sædvanlige stemningsfuld og magnifikt spillet af samtlige skuespillere. Clint Eastwood, i starten af sin karriere, som Burtons højre hånd er en effektiv dræbermaskine, der ikke har mange linjer, men som leverer en kraftfuld, troværdig og mindeværdig præstation.

Dristige vinklinger
Her og der er brugen af kulisser og en film, der ruller i baggrunden en anelse for iøjnefaldende, men det rettes der udmærket op på. Instruktør Brian G. Hutton har også fyldt sin film med mange dristige kameravinkler, fx ned mod afgrunden fra et par hundrede meters højde. Nyd også Ron Goodwins militante, taktfaste musik, der aldrig indtager en dominerende rolle.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Where Eagles Dare

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
1968, USA, Krig, 149 min
Dansk titel: Ørneborgen
Instr: Brian G. Hutton Prod: Elliott Kastner  Manus: Alistair MacLean  Baseret på: roman af Alistair MacLean  Foto: Arthur Ibbetson  Klip: John Jympson  Mus: Ron Goodwin  
Medvirkende:
Richard Burton (John Smith)
Clint Eastwood (Lt. Morris Schaffer)
Mary Ure (Mary Ellison)
Patrick Wymark (Col. Turner)
Michael Hordern (Vice Adm. Rolland)
Anton Diffring (Col. Kramer)
Derren Nesbitt (Von Hapen)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.