3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Truman Show, The
Uden at vide det er en mand genstand for millioner af seeres daglige morskab. Alt hvad han foretager sig bliver nemlig vist direkte på TV.
ANDERLEDES TANKEVÆKKENDE
Indædte fans af Jim Carreys gummiansigt kan føle sig snydt over denne meget specielle film. Jim Carrey spiller nemlig en temmelig alvorlig rolle som Truman Burbank, en ung mand, der er omgivet af venlige mennesker, et godt arbejde men med store drømme om at rejse væk fra det hele.

En ubehagelig mistanke
Midt i al idyllen får Truman imidlertid mistanke om, at der gemmer sig noget ubehageligt under overfladen: Han føler sig overvåget. Efterhånden finder han ud af det, som tilskuerne har vidst lige siden filmens begyndelse; at hans liv bliver transmitteret direkte på tv via skjulte kameraer til nysgerrige seere over hele verden. Døgnet rundt.

Det kolde overblik
Det er naturligvis en meget ubehagelig oplevelse for Truman, men han reagerer fornuftigt og med et koldt overblik. Han lader sig ikke fuldstændigt slå ud af denne omvæltende nyhed - tanken om at være blevet overvåget altid lige siden sin fødsel.

Mærkbart alternativt
"The Truman Show" er en meget alternativ film, og man mærker det tydeligt. Der går ikke et øjeblik, hvor opmærksomheden er flyttet fra begivenhederne. Skuespillet er flot, det er skønt at se Jim Carrey i en mere alvorlig rolle. Ed Harris er fin som idébagmanden, Christof.

Musikken spiller hovedrolle
Musikken til filmen spiller en i særklasse betydningsfuld rolle for stemningerne i historien. Den er med til at forstærke følelserne - på godt og ondt. Ud over en rimelig god original musik af Burkhard Dallwitz og Philip Glass, er det blandt andet klaverværker af Chopin, der byder sig til.

Skjulte kameraer
Billedligt er filmen også noget for sig, med de mange skjulte kameraer, som tilskuerne ind imellem ser Trumans gøren og laden igennem. De kan være placeret de mest obskure steder. Til at dække hele Trumans liv er der over 5000 kameraer placeret rundt omkring.

Man kan ikke lade være med at tænke på, at det kunne være sket for en selv. Måske en anelse usandsynligt, men ganske tankevækkende.

Filmen slutter uforløst men ganske smukt.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Truman Show, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1998, USA, Drama, 102 min
Dansk titel: Truman Show, The
Instr: Peter Weir Prod: Scott Rudin, Andrew Niccol, Edward S. Feldman, Adam Schroeder  Manus: Andrew Niccol  Foto: Peter Biziou  Klip: William Anderson  Mus: Burkhard Dallwitz, Philip Glass  
Medvirkende:
Jim Carrey (Truman Burbank)
Laura Linney (Meryl)
Noah Emmerich (Marlon)
Natascha McElhone (Lauren/Sylvia)
Holland Taylor (Truman's mother)
Ed Harris (Christof)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.