3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Sphere
Under havoverfladen ligger et mystisk skib, formodentlig et 300 år gammelt rumskib, som nu skal udforskes.
FORTÆTTET UNDERVANDS-GYS
Lige fra de meget kunstneriske opening credits fornemmer man, at "Sphere" er en film, der er værd at bruge tid på. Allerede hér er man inde i en uhyggelig og meget mystisk atmosfære, der i høj grad vækker interesse.

Midt ude over Stillehavet flyver en helikopter med psykologen, Norman. Han er specialist i krisebehandling ved flykatastrofer, og han har fået at vide, at det er en sådan, han skal ud til.

Et enormt vrag
Men da han er landet på et stort skib og hér møder nogle af sine gamle bekendte, blandt andet en tidligere patient, begynder han at undre sig. Det viser sig, at man har fundet et enormt vrag tusind fod nede under havoverfladen.

Vraget er imidlertid ikke et hvilket som helst vrag. Der er tale om et slags rumskib, formodentlig 300 år gammelt, som i al sin vælde, og næsten intakt, ligger urørt på havbunden.

Eksperter i mørket
Norman har engang skrevet en afhandling om et 'undervands-monster', derfor er han blevet fløjet til stedet. Inden længe er han med om bord i den ubåd, der skal fragte holdet af eksperter ned i mørket.

I det altomsluttende og temmelig uhyggelige mørke begynder nu en nervepirrende efterforskning af det enorme rumskib. Efterhånden viser det sig, at menneskene er oppe imod meget stærke overnaturlige kræfter, der i høj grad bliver en trussel.

Tydelig inspiration
"Sphere" har hentet rigelig inspiration fra science fiction-undervandsgyset The Abyss (1989) og fra Alien (1979).

Overraskende drejninger
Mange spændingselementer synes direkte kopieret. Men "Sphere" har også nogle kvaliteter, der er temmelig særprægede. Først og fremmest er historien utrolig raffineret (om end noget svær at tro på), og man er virkelig optaget undervejs af de abnorme drejninger, historien tager.

Alternativ rollebesætning
Rollebesætningen er til en vis grad alternativ. Det er herligt at opleve Dustin Hoffman i en så frygt- og kaosomspændt rolle. Han gør det virkelig godt. Sharon Stone er tilpas afdæmpet og svært gennemskuelig. Samuel L. Jackson har en udmærket birolle, der er kilde til mange overraskelser.

Højt teknisk niveau
"Sphere" er på et teknisk meget højt plan. Effekterne, både i billede og lyd er meget imponerende og overbevisende, og det er først og fremmest disse effekter, der gør filmen til en ganske hårrejsende affære.
Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Sphere

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Kuglen
Instr: Barry Levinson Prod: Barry Levinson, Michael Crichton, Andrew Wald  Manus: Stephen Hauser, Paul Attanasio  Baseret på: roman af Michael Crichton  Foto: Adam Greenberg  Klip: Stu Linder  Mus: Elliot Goldenthal  
Medvirkende:
Dustin Hoffman (Norman)
Sharon Stone (Beth)
Samuel L. Jackson (Harry)
Peter Coyote (Barnes)
Liev Schreiber (Ted)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.