3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Species
Et billedskønt monster er på fri for og skal for alt i verden indfanges og tilintetgøres. SPECIES kaster os direkte ud
HÆSBLÆSENDE NONSENS
"Species" kaster os direkte ud i gyset: I anslaget befinder vi os i et laboratorium, hvor man eksperimenterer med levende væv fra det ydre rum. I et glasbur midt i den store sal står resultatet af mange års forskning, den lille og særdeles menneskelignende, "Sil".

Men da man erfarer, at hun er for farlig at slippe ud i det fri, beslutter man sig for at gasse hende. Men Sil undslipper ved at kaste sig igennem glasset og forsvinder sporløst.

På jagt efter et monster
Nu er det den projektlederen Fitchs opgave at finde, fange og tilintetgøre den løsslupne specie, der allerede efter fem minutter på flugt har myrdet en mand.

Fitch samler en lille gruppe af eksperter bestående af den "hemmelige agent", Press, der kun hentes ind, når staten er i meget store vanskeligheder; den dygtige kvindelige biolog, Laura; den mystiske Dan, der kan føle, hvordan tingene er sket og vil ske; og endelig en anden ekspert, Arden.

Grøntslimet model
De går straks i aktion, men det viser sig at være uhyre vanskeligt at spore Sil, der i mellemtiden er vokset til kvindestørrelse - og er ligeså overdrevent yndig som en model (skuespilleren bag Sil, Natasha Hensridge, er også model i virkeligheden).

Engang imellem får holdet nogle oplysninger, og de flyver til stedet for hele tiden at være i nærheden af det indtagende monster. Det er vigtigt, at de får fat på Sil, inden hun får lokket en mand i kanen. For hvis først hun får børn, så er helvede løs..

Et kantet uhyre
Sil kan forvandle sig til et grønt, kantet uhyre, når hun har lyst, men hun besidder også grufulde evner, når hun er i menneskeskikkelse. Ved at tungekysse en påtrængende mand, sender hun en slimet "arm" gennem hans baghoved, og der er flere lignende eksempler på beskidte tricks.

Der er masser af gys i filmen, og man sidder ind imellem med let koldsved og gåsehud og ansigtet halvt gemt bag hænderne. Special- og lydeffekterne er flotte.

Ikke smertefrit
Skuespillet er udmærket, Forest Whitaker er i topform. Historien udvikler sig bare langt fra smertefrit, og alt for meget i det ekstreme filmunivers er nemt at forudsige.

Filmen fik en sequel i "Species 2".
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Species

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Species
Instr: Roger Donaldson Prod: Frank Mancuso Jr., Dennis Feldman  Manus: Dennis Feldman  Foto: Andrzej Bartkowiak  Klip: Conrad Buff  Mus: Christopher Young  
Medvirkende:
Ben Kingsley (Fitch)
Michael Madsen (Press)
Alfred Molina (Arden)
Forest Whitaker (Dan)
Natasha Henstridge (Sil)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.