3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Spaceballs
Præsidenten for en planet med luftmangel planlægger at stjæle luft fra naboplaneten.
ÆGTE MEL BROOKS-SATIRE
Veloplagt science fiction-parodi af og med genrespecialisten, Mel Brooks. Han har rundet et bredt udvalg af filmgenrer, og da turen i 1987 kom til science fiction, blev det den voldsomt berømte Star Wars-trilogi, der kom under instruktørens skarpe og nådesløse behandling.

Mel Brooks spiller selv en præsident, der hersker over en planet med voldsom iltmangel. Derfor påtænker han at stjæle luft fra naboplaneten, Druidia. Hér er planetens prinsesse, Vespa, netop ved at gifte sig med den yderst utiltalende prins Valium.

På flugt i rummet
Men i sidste øjeblik forsvinder hun ud i rummet i sit nye Mercedes-luftskib (udstyret med månetag). Men hun bliver snart konfronteret med et af universets største rumskibe, der ejes af den føromtalte præsident.

De vil tage prinsessen til fange. Men heldigvis opdager en forbipasserende kombibil dette, og prinsessen reddes i sidste øjeblik.

I kombibilen sidder Barf the Mawg - half man, half dog, og hans kompagnon, Lone Starr. Nu hvor den selvhøjtidelige prinsesse er kommet om bord, opstår der store vanskeligheder, og kombibilen må nødlande på en ørkenplanet.

Her møder de helten og den vise mand ,Yoghurt, der fortæller dem, hvad de skal gøre for at redde prinsessens planet. Og således kan de leve lykkeligt til deres dages ende.

Vidunderlig selvironi
Det mest morsomme ved "Spaceballs" er den vidunderlige selvironi, der hersker hele filmen igennem. Men ellers er det en fordel at have set nogle af de kendte science fiction-film, der parodieres, i særlig grad "Star Wars".

Har man det, vil man få meget sjov ud af hele tiden at opdage finesser og detaljer, der direkte eller indirekte kopierer de "alvorlige" film.

Vellykkede parodier
Mel Brooks og hans kompagnoner morer sig tydeligvis selv over projektet, og somme tider kan deres plathed godt blive en kende for tåbelig og forudsigelig, men alt i alt er "Spaceballs" et vellykket stykke parodi med godt skuespil og et højt, gennemarbejdet teknisk niveau.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Spaceballs

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Spaceballs - Rumnødderne
Instr: Mel Brooks Prod: Mel Brooks  Manus: Mel Brooks, Thomas Meehan, Ronny Graham  Foto: Nick McLean  Klip: Conrad Buff  Mus: John Morris  
Medvirkende:
Mel Brooks (President Skroob/Yogurt)
John Candy (Barf the Mawg, copilot)
Rick Moranis (Lord Dark Helmet)
Bill Pullman (Lone Starr, Space Bum)
Michael Winslow (Radar Technician)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.