3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Before and After
En familie lægges i ruiner, da sønnen roder sig ud i noget snavs.
FOR LIDT NYTÆNKNING
Barbet Schroeders "Before and after" er hverken anderledes eller uforudsigelig. Filmen er for meget Hollywood og alt for lidt nytænkning.

Tilværelsen vendt på hovedet
Den ellers velfungerende familien Ryan får deres tilværelse vendt på hovedet, da sønnen Jacob pludselig mistænkes for at have myrdet sin kæreste.

Sporene må slettes
Hans forældre, Ben og Carolyn kan ikke finde Jacob nogen steder, og de har ingen idé om, hvorvidt han er skyldig eller ej. Meget peger imidlertid på, at Jacob er morderen, og mens politiet nærmer sig familiens hus med en ransagningskendelse, tager Ben den beslutning, at han vil fjerne alle spor, der eventuelt vil kunne betyde, at sønnen fængsles.

Bedst at holde mund
En donkraft, en handske og en klud smurt ind i blod bliver fjernet fra bilens bagagerum. Ben når slet ikke at tænke over, hvilke konsekvenser, det kan få for både ham selv og Jacob.

Carolyn kan ikke rigtig acceptere sin mands handlinger, men han får hende overbevist om, at det er bedst for alle parter at holde munden lukket, også i den efterfølgende retssag.

Dårlig samvittighed
Da Jacob bliver løsladt mod en kaution på $250.000, synes familien atter at være samlet, men sønnen døjer med dårlig samvittighed og fortæller sine forældre sandheden - at han var uheldig at tage livet af sin kæreste.

Ben ønsker at køre sagen ud i ekstremerne, og han nægter at give sig. Han vil ikke se sin søn i fængsel, så hellere sig selv, og han holder fast i den løgnehistorie, som advokaten har skruet sammen.

Alt for amerikansk
Det er en alt for amerikansk beskrivelse af den familiære katastrofe, der for en stund - og måske for evigt - forstyrrer freden. Intensitetsniveauet er lavt netop på grund af de mange "I love you"-replikker og de forholdsvis mange gange, hvor forældrene tager hinanden i hånden for at dulme smerten over at se deres søn lide.

Ensartet og forudsigeligt
De store roller besiddes af stjerneskuespillerne Meryl Streep og Liam Neeson, men skuespillet bliver desværre for ensartet og forudsigeligt. Liam Neeson er den frustrerede far, der forsøger at genfinde sin teenage-søn, mens Meryl Streep er den omsorgsfulde mor, der helst ser, at sandheden kommer frem.

Edward Furlongs spil er godt men uden de store variationer: Evige samvittighedskvaler med sorte rande under øjnene og nedadbøjet ansigt.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Before and After

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Før og efter
Instr: Barbet Schroeder Prod: Barbet Schroeder, Susan Hoffman  Manus: Ted Tally  Baseret på: roman af Rosellen Brown  Foto: Luciano Tovoli  Klip: Lee Percy  Mus: Howard Shore  
Medvirkende:
Liam Neeson (Ben Ryan)
Meryl Streep (Carolyn Ryan)
Edward Furlong (Jacob Ryan)
Julia Weldon (Judith Ryan)
Alfred Molina (Panos Demeris)
Daniel von Bargen (Fran Conklin)
John Heard (Wendell Bye)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.