3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Silverado
To cowboys retfærdighedstogter i det vilde vesten.
KLASSISK WESTERN
Lawrence Kasdans western, "Silverado", er en regulær overflod af banalitet - en klassisk og bundforudsigelig historie uden noget forsøg på at tilføje genren friskhed og originalitet.

Bundklassisk
Men som bundklassisk og klichéfyldt western fungerer "Silverado" til gengæld ganske fint. I hvert fald er der underholdning, så længe alle helte og banditter rider rundt i det vilde vesten og plaffer hinanden ned, råber slemme bandeord og drikker masser af whisky.

De to cowboys, Paden og Emmett, bliver gode venner i filmens start, og de følger hinanden gennem resten af filmen. Dog vil skæbnen, at de ind imellem må gå forskellige veje. Emmett skal befri sin lillebror, Jake, mens Paden finder et arbejde hos den gamle ridekammerat og nu sherif, Cobb.

En skidt karl
Det skal dog snart vise sig, at Cobb er en narrehat og en væmmelig karl. Cobb og hans mænd står nemlig bag alle mulige grusomme handlinger. Og da hævn som bekendt er eneste mulighed for retfærdighed i det vilde vesten, så kan det blive nødvendigt at tage drastiske metoder i brug.

Både Paden, Emmett, Jake og den farvede cowboy, Mal, har nogle regnskaber, de skal have gjort op. Der er garanti for krudt og kugler og masser af døde cowboys i dén forbindelse.

Overfladisk instruktion
Lawrence Kasdan instruerer overfladisk, når han endelig vil give nogle personkarakteristika. John Cleese er ganske vist en fornyelse i en sherif-birolle, men han er så underligt ligegyldig i sammenhængen. Det samme gælder spilleren Slick, der i Jeff Goldblums karakteristik nærmest kun medvirker "for sjov".

Vag humor
Humoren er tilstede, men den er vag og uden gnist. Skuespillet er udmærket, det tekniske håndværk overbevisende. Bruce Broughton har komponeret en lige lovlig bombastisk og patriotisk underlægningsmusik.

Filmet on location i New Mexico.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Silverado

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1985, USA, Western, 132 min
Dansk titel: Silverado
Instr: Lawrence Kasdan Prod: Lawrence Kasdan  Manus: Lawrence Kasdan, Mark Kasdan  Foto: John Bailey  Klip: Carol Littleton, Mia Goldman  Mus: Bruce Broughton  
Medvirkende:
Kevin Kline (Paden)
Scott Glenn (Emmett)
Rosanna Arquette (Hannah)
John Cleese (Sheriff Langston)
Kevin Costner (Jake)
Brian Dennehy (Cobb)
Danny Glover (Mal)
Jeff Goldblum (Slick)
Priser:
AAN, Bedste Lyd
AAN, Bedste Musik
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.