3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Short Cuts
En hel perlerække af amerikanske skæbner flettes ind i hinanden.
UNDERHOLDENDE GLIMT
"Short Cuts" er en lang række amerikanske hverdagsfortællinger af både opløftende og tragisk karakter, kædet sammen i et engageret raffineret.

Ingen af de små "Short Cuts" er uvedkommende eller kedelige, og efterhånden som filmen skrider frem, synes der at blive mere og mere idé i foretagendet, og man læner sig forventningsfuldt tilbage.

Kun hoved- eller bipersoner
Alle disse små historier er næsten umulige at give et handlingsreferat af. Der er så mange personer, og det er alle disse personers skæbner, der i tre timer fabuleres over. Der er ingen egentlige hovedpersoner - eller også er alle hovedpersoner, mens der ingen bipersoner er.

For at nævne nogle af dem alle sammen: Politimanden, der tydeligvis er træt af familielivet derhjemme - og i særdeleshed er træt af familiens lille gøende hund.

Moderen til flere små børn, der for at tjene penge yder supersaftig sex over telefonen, mens hun skifter ble på ungerne, og husbonden står i døren.

En mobil klovn
Den mobile kvindelige klovn, der kører rundt som en parodi på sig selv. Det ulykkelige ægtepar, der venter på en lægelig dom over deres unge søn, der er blevet påkørt af en bil.

Og den aldrende jazzsangerinde, hvis cellospillende datter er faretruende selvdestruktiv og nedtrykt.

Blændende skuespil
Skuespillet er blændende, og netop fordi filmens idé fungerer så godt, længes man nærmest efter flere "afsnit" af "Short Cuts". Ingen storladen og prangende teknik bruges i skildringerne: Det er det "skinbarlige" kamera, der ofte blot zoomer ind og ud. Intet mere er nødvendigt, når historien kører hele løbet selv og sørger for forbilledlig underholdning i tre stive timer.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Short Cuts

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1993, USA, Drama, 189 min
Dansk titel: Short Cuts
Instr: Robert Altman Prod: Robert Altman, Scott Bushnell  Manus: Robert Altman, Frank Barhydt  Baseret på: noveller og et digt af Raymond Carver  Foto: Walt Lloyd  Klip: Geraldine Peroni  Mus: Mark Isham  
Medvirkende:
Tim Robbins (Gene Shepard)
Tom Waits (Earl Piggot)
Lily Tomlin (Doreen Piggot)
Madeleine Stowe (Sherri Shepard)
Peter Gallagher (Stormy Weathers)
Anne Archer (Claire Kane)
Andie MacDowell (Ann Finnigan)
Jack Lemmon (Paul Finnigan)
Priser:
AAN, Bedste Instruktør
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.